» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Работна среща във връзка със зачестилите случаи на хвърляне на камъни по пътнически влакове по време на движение и поставяне на препятстви

10 June 2008 08:55,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 939
111

Поводът бе адресирано до областния управител писмо от ръководството на Поделение за пътнически превози - Пловдив /ППП-Пловдив/ към „Български държавни железници пътнически превози" ЕООД, с което информират за зачестилите инциденти. Наред с големи щети за железниците, това често води и до пострадали пътници.

Целта на работната среща бе предвид сериозността на проблема и невъзможността той да бъде решен от една институция, всички заедно да помислят как да бъдат предотвратени подобни инциденти в бъдеще.

Срещата бе ръководена от областния управител Христина Чолакова. Присъстваха зам.-областният управител Радостин Койчев, представители на ППП – Пловдив, общините Сливен и Нова Загора, РПУ, РУ „Транспортна полиция"-Бургас, общинските комисии по безопасност на движението и за борба с проявите на малолетни и непълнолетни, РИО на МОН и училища от двете общини.

Изтъкнато бе, че на територията на ППП-Пловдив най-много случаи на пострадали пътници има в Сливенска област, като бяха конкретизирани и критичните участъци. В община Сливен това е ж.п. надлезът между товарна и пътна гара Сливен. Другите невралгични точки са между гарите Чинтулово и Сливен, района на с. Селиминово, в община Твърдица – района на с. Сборище и гр. Шивачево, в община Нова Загора - района на кв. „Шести". В хода на срещата стана ясно, че над 60% е разкриваемостта на подобни престъпления и от страна на институциите се работи активно в насока превенция, в резултат на което инцидентите т.г. са намалели. Това обаче не е достатъчно и е необходимо е да се положат повече усилия.

Бяха набелязани и конкретни мерки: Ще бъде засилен контролът в критичните участъци, в това число и с наети по програмата за временна заетост. При инциденти веднага ще бъдат уведомявани кметовете на съответните общини и местните РПУ, за да се предприемат навреме мерки за разкриване на извършителите. На свои заседания педагогическите съвети в училищата ще набележат мерки за превенция сред учениците. Ще се работи още с родителите, както и с т.нар. неформални ромски лидери. Ще бъдат изнасяни беседи пред учениците за резултатите от подобни посегателства и ще се организира конкурс за рисунка по темата. По време на срещата се породи идеята влаковете да бъдат снабдени с високоскоростни камери, които да заснемат извършителите на подобни посегателства.