» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Eксперти от отдел „Регионално развитие” при Областна администрация-Сливен взеха участие в организиран от МРРБ семинар в рамките на проек

10 June 2008 08:57,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 914

Проектът е съвместна инициатива на ПРООН, МРРБ и МОСВ и се изпълнява в периода 2007-2010.

Темата на семинара бе „България, Корнуол и Югозападна Англия: в търсене на възможности за „зелени" регионални партньорства", а основната цел - да запознае представители на областите и общините в България с възможностите за сътрудничество с региона от Югозападна Англия. Лектори на семинара бяха г-н Брайън Шипман, ръководител направление „Европейска политика и развитие" към Градския съвет на Корнуол и г-н Фил Маквей, директор „Европейски програми" при Регионална агенция за развитие на Югозападна Англия. На проявата присъстваха представители на Програмата на ООН за развитие, на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, областни и общински администрации от Стара Загора, Ямбол, Сливен, Силистра, Балчик, Враца и др.

В рамките на семинара областните и общински администрации имаха възможност да споделят идеи за бъдещо сътрудничество с регион Корнуол в сферата на устойчивия туризъм, развитие на селските райони, селско стопанство, възобновяеми източници на енергия и образование. Единствено две администрации - Областна администрация-Сливен и от Община Стара Загора, представиха презентации. Идеята за сътрудничество, представена от експертите от Областна администрация-Сливен, бе на тема „Развитие на селските райони" и по-конкретно развитие на междурегионално партньорство за подготовката на „Зелена програма за развитие на селските общини в област Сливен". Представителите на Корнуол проявиха подчертан интерес към бъдещо партньорство с Областна администрация-Сливен и пожелаха да им бъде предоставена по-детайлна информация за областта. Такава вече е подготвена от отдел „Регионално развитие" и предстои да бъде изпратена.

Споделяйки своя опит, лекторите подчертаха изключително важната роля на партньорствата и обърнаха внимание на това, че ефективното партньорство води до значителни подобрения в устойчивостта и изпълнението на програмите за регионално развитие. Включването на екологични партньори, в това число екологичните власти, НПО и други, води до по-дълбоко разбиране на интегрирането на въпросите на околната среда в практиката и до постигане на устойчиво развитие във всички аспекти на програмите.