» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Дискутира се изготвянето на здравна карта за Сливенска област

25 September 2015 17:04,
Emission of: District Sliven 8 years ago, number of readings: 772
Дискутира се изготвянето на здравна карта за Сливенска област

На 25.09.2015 г. в Сливен се проведе дискусионна среща, свързана с издадената от министъра на здравеопазването Заповед за сформиране на Комисия за изработване на областни здравни карти. Срещата бе организирана от Национална пациентска организация (НПО) и сдружение „Жажда за живот“. Участие в срещата взеха представители на Областна администрация Сливен, Районна здравноосигурителна каса, Комисията за защита от дискриминация, неправителствени организации и други заинтересовани страни.

След като организаторите откриха срещата и изразиха своите очаквания относно нейното провеждане, д-р Василев от РЗОК разясни основните насоки, в които според него трябва да се правят реформи и да се търси начин за оптимизиране на здравните услуги в региона. Заместник областният управител Веска Вълчева увери, че всичко, което трябва да се направи в името на подобряването на здравния статус на хората в област Сливен, в това число и на тези, живеещи в по-малките населени места, ще бъде направено – сега и с помощта на този нов инструмент – Областната здравна карта, която всяка област на България ще трябва да представи в определен от здравния министър срок.

Дискутирани бяха определени трудности, които срещат страните, предлагащи и получаващи здравни услуги. Обсъдени бяха и специфичните потребности на региона и създадената от това необходимост от подробното им описване в новата здравна карта.

Антония Сивева, главен експерт в Областна администрация Сливен, изрази увереност в качественото и навременно изготвяне на Областна здравна карта за Сливенския регион, позовавайки се и на дългогодишния опит на администрацията в разработването на стратегически документи.

Предстои сформирането на Комисия за изработването на Областна здравна карта, която ще бъде създадена към Областния управител, за да разработи документа, включващ конкретните особености и нужди на гражданите в региона.

Photos

Дискутира се изготвянето на здравна карта за Сливенска област