» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Комитетът за наблюдение на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ одобри девет нови операции

26 October 2015 12:25,
Emission of: District Sliven 8 years ago, number of readings: 656
Снимка

На 22-23.10.2015 г. Петя Качарова – главен експерт в Областна администрация Сливен, упълномощен представител на областния управител на Сливен, взе участие в третото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОП НОИР).

Заседанието беше открито от министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев. Той каза, че никога в България не са пристигали толкова много средства за наука и информира присъстващите за свършената работа. Заместник-министър-председателя по европейските фондове Томислав Дончев изтъкна значението на програмата като най-нова и най-специална. Той напомни, че ОП НОИР се нуждае от критична маса проекти и се спря на предизвикателствата, свързани с режима на изпълнение при верифициране на разходите. На форума говориха г-н Аурелио Сесилио - началник на отдел „Румъния, България, Малта“ в Главна дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“ на Европейската комисия и г-н Марек Теплански от Генерална дирекция „Регионална политика“ в Европейската комисия и началник на звеното, отговарящо за България.

По време на двудневното заседание бяха разгледани и одобрени критерии за избор на девет операции на обща стойност 424,5 млн. лв.

Новите операции са в рамките на първите три приоритетни оси на програмата. Целта на операциите е да се осигури подкрепа в сферата на научните изследвания, на образованието и ученето през целия живот и за създаване на образователна среда за активно социално приобщаване.

В следващите месеци се очаква Управляващият орган на ОП НОИР да изготви и утвърди насоки за кандидатстване по всички девет одобрени операции:

- „Изграждане и развитие на центрове за върхови постижения“;

- „Изграждане и развитие на центрове за компетентност“;

- „Подкрепа за развитието на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени“;

- „Ученически практики“;

- „Въвеждане на кредити в системата на професионалното образование и обучение“;

- „Квалификация и преквалификация на педагогическите специалисти“;

- „Ограмотяване на възрастни“;

- „Квалификация на педагогическите специалисти за работа в мултикултурна среда“;

- „Подкрепа на уязвими групи за достъп до висше образование“.