Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Заседание на Областния съвет по енергийна ефективност се проведе под председателството на заместник областния управител

29 октомври 2015 15:11,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 803
Снимка 1

На 29.10.2015 г. под председателството на заместник областния управител Камен Костов се проведе редовно заседание на Областния съвет по енергийна ефективност /ОСЕЕ/.

При откриване на заседанието г-н Костов каза, че постигането на енергийна сигурност е едно от основните политически и икономически предизвикателства на днешното време. Достъпът до надеждни и екологично чисти енергийни източници е важен фактор за конкурентоспособността на икономиката и за опазването на околната среда. В тази връзка той заяви подкрепата на Областна администрация за всички инвеститори в областта на енергетиката.

Акцент в заседанието на ОСЕЕ беше новото законодателство в областта на устойчивото енергийно развитие и състояние на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници в област Сливен. То беше представено от инж. Евелина Пирушкина - главен експерт в Териториално звено-Бургас на Агенцията по устойчиво енергийно развитие.

Петя Качарова - главен експерт в Областна администрация Сливен, представи напредъка по изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в област Сливен.

Цено Георгиев от отдел „Енергийна политика и околна среда“, „ЕВН-България“, направи презентация на тема „Заедно за енергийна ефективност“, а белите сертификати за енергийни спестявания представи Людмил Костадинов от Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

По време на заседанието стана ясно, че общият брой на сградите в област Сливен, отговарящи на условията на Националната програма за енергийна ефективност е 297 (община Сливен – 278; община Нова Загора – 17; община Котел – няма; община Твърдица – 2). Кандидатствалите сдружения на собственици в тези сгради са 63. С тях общините са сключили договор, като предстои изпълнение на дейностите по програмата.

По отношение на възлагането от общините на дейностите по обновяването към момента в община Сливен се провежда процедура по ЗОП за техническо и енергийно обследване. В общините Нова Загора и Твърдица тази процедура е приключила и има сключени съответно 2 договора за 11 сгради в Нова Загора и сключен и изпълнен 1 договор за 2 сгради в Твърдица. Само в община Твърдица е в ход процедурата по ЗОП за инвестиционен проект и строително-монтажни работи. В другите общини тази процедура все още предстои.

Като цяло може да се каже, че област Сливен е на 8-мо място по брой сключени договори сред областите в страната. Тези договори обхващат общо 4255 самостоятелни обекта с разгърната застроена площ 372 534 кв.м.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6Снимка 7

Файлове