Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител г-н Марин Кавръков информира, че епидемията от морбили в областта е овладяна

01 март 2010 16:59,
Излъчване: Област Сливен преди 14 години, брой четения: 1120

Областният управител г-н Марин Кавръков получи писмо от д-р Виолета Узунова Директор на Регионална инспекция за здравеопазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ - Сливен за епидемиологичната обстановка по отношение на епидемията от морбили в област Сливен..

Развилата се на територията на област Сливен епидемия от морбили засегна най- силно ромския кв. „Надежда” в гр. Сливен. Към 01.02.2010 г. в Сливенска област бяха регистрирани 1215 заболявания от морбили, от които 525 случая само в гр. Сливен, като над 95 % от тях живеещи в този квартал.

Първи случай на територията на квартал „Надежда” беше регистриран на 27.11.2009 г.

Заболяването бързо се разпространи на тази територия най – вече поради това, че е силно заразно и намери благоприятна почва – наличие на неимунизирани лица, недохранване, пренаселеност, крайно лоши битови условия, ниска здравна култура.

Последният регистриран случай на заболял от морбили в квартал „Надежда” е на 1.02.2010 г. Това ни дава основание да смятаме, че епидемията от морбили е овладяна и потушена.

На 10.02.2010 г. мисия на Европейски център за превенция и контрол на болестите заедно с представители на Министерството на здравеопазването посетиха гр. Сливен и изказаха своето задоволство от факта, че лично областният управител се е ангажирал при започването на имунизационната кампания и е направил всичко необходимо, за да засвидетелства подкрепата си в мероприятията на РИОКОЗ по време на морбилната епидемия.

В писмото на РИОКОЗ се изказва благодарност от името на институцията на областния управител г-н Марин Кавръков за добрата координация при реализирането на противоепидемичните мерки.

Областният управител г-н Марин Кавръков изказва благодарност на министерство на здравеопазването, кметовете на общините и населените места, Регионална здравно- осигурителна каса, полицията, Регионален център по здравеопазване, общо практикуващи лекари и лечебни заведения за болнична помощ, фондация „Здравето на ромите”, Религиозни организации и общности, пасторите на църквите в квартала, Детски и учебно – възпитателни заведения и местните медии. Всички, които с действията си помогнаха за потушаването огнището на епидемията от морбили в кв. „Надежда” и ограничаване на разпространението му в областта.