Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът на Сливен Стефан Радев и директорите на училища обсъдиха сигурността на децата

13 ноември 2015 16:38,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 752
...

По инициатива на кмета на община Сливен Стефан Радев днес се състоя среща с директорите на общински и държавни училища, която се проведе в Регионалния инспекторат по образованието. Повод беше трагичният инцидент в гимназията по икономика, при който загина деветокласничка.

 

Охраната на училищните дворове и пространството около тях, осветлението и безопасността на движение, видеонаблюдението, както и медицинското обслужване, бяха сред основните проблеми, поставени от директорите на училищата. Ръководителите на учебните заведения смятат, че е необходима по-голяма колаборация на ръководителите при управлението на една сграда, в която се помещават няколко учебни и други общински заведения.

 

„Нашата най-голяма отговорност е да комуникираме с децата и родителите как да се държат в подобна ситуация. Децата трябва да се доверяват на институциите”, посочи кметът на Сливен. Според него, е необходима предварителна работа с учениците за техните проблеми, за да се реагира навременно. Общинското ръководство ще назначи комисия, която да направи проверка на състоянието на осветлението и сградите с отпаднала необходимост в училищните дворове, ще опише конфликтните места и ще вземе решение за отстраняването им. „Не бива да има мярка, която можем да вземем и да не го направим. Отговорността е обща и важното е да работим в една посока”, категоричен е Стефан Радев.

 

Всяко училище, в зависимост от бюджета си, е решило въпроса с охраната на сградите. Повечето от тях ползват услугите на общинската охранителна фирма, но предвид ограничените средства не могат да осигурят необходимата охрана на всички входове. Директорите препоръчват ползването на посредническите услуги на структурите на Министерството на труда и социалната политика за по-голямо обхващане на безработни и пенсионирани учители при организацията на учебния процес.

 

Учителите поискаха кметът Радев да съдейства за допълнителни патрулни коли на полицията при струпването на много ученици в края на учебния ден, както и осигуряване на транспорт за ученици, които живеят далече от училището си.

 

На територията на община Сливен има 45 учебни заведения в които се обучават 14 949 ученици от 1-ви до 12-ти клас и 27 детски градини, в които са обхванати над 5300 деца. Сред учебните заведения в общината са Националната художествена гимназия, Общинският детски комплекс и две частни гимназии. Това съобщи Бисерка Михалева, началник на Регионалния инспекторат по образованието в Сливен.

 

В срещата взеха участие директорът на общинската охранителна фирма Красимир Александров и Димитър Величков, н-к на Районното управление на МВР Сливен. Те ще предоставят своите конкретни предложения на РИО на МОН в Сливен.

Снимки

...