» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Информация за есенния преглед на водните обекти на територията на област Сливен

01 December 2015 17:02,
Emission of: District Sliven 8 years ago, number of readings: 701
ОАСливен

В началото на месец ноември междуведомствена комисия, назначена със заповед на областния управител, направи преглед на техническото и експлоатационно състояние на водните обекти на територията на област Сливен. Председател на комисията бе г-н Камен Костов, заместник-областен управител. В комисията участваха представители на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“-Пловдив, Басейнова дирекция „Черноморски район“-Варна, РД ПБЗН-Сливен, РИОСВ-Стара Загора и РИОСВ-Бургас, Областна администрация и представители на общините, „Напоителни системи“ ЕАД, клон „Средна Тунджа“, НЕК ЕАД предприятие „Язовири и каскади“, ВиК ООД Сливен.

Направени бяха огледи на всички 27 бр. потенциално опасни язовири от утвърдения от МВР списък за 2015 г. на територията на област Сливен, както и още 5 бр.други, които са с констатирано неизправно състояние при предходни проверки (яз. „Новоселец“ и яз.“Научен“ на територията на община Нова Загора, яз.Митрокук на територията на община Твърдица, яз.Николаево и яз.“Старо село“) От проверените 27 бр. потенциално опасни язовири, констатираното състояние е както следва:

В изправно състояние – 5 бр.;

В неизправно частично работоспособно – 9 бр.;

В неизправно неработоспособно – 5 бр.;

В предаварийно – 8 бр.

Констатираните с неизправни съоръжения и в предаварийно състояние язовири са както следва:

на територията на община Сливен

яз. „Злати войвода 1“землище с. Злати войвода – предаварийно състояние, короната е прекъсната от прокопаване, не се завирява;

яз. „Злати войвода 2“ землище с. Злати войвода – предаварийно състояние. Предприети са мерки за временно обезопасяване, като е извършено насипване и промяна на трасето на бързотока и отводящия канал на преливника от предприятие „Напоителни системи“ ЕАД клон Средна Тунджа

яз. „Злати войвода 3“ землище с. Злати войвода – предаварийно състояние. Предприети са мерки за временно обезопасяване, като е прокопан изцяло нов преливник в десния скат и е засипан ерозиралия в левия скат. Дейностите са извършени от предприятие „Напоителни системи“ ЕАД клон Средна Тунджа.

яз. „Злати войвода 4“ землище с. Злати войвода - предаварийно състояние. Предприети са мерки за временно обезопасяване, като са възстановени откоси и корона, частично е отстранена бетоновата стена на входната част на преливника.

яз. „Горно Александрово“ землище с. Горно Александрово - предаварийно състояние, не са изпълнени ремонти, завирен до 0,5 м под котата на среза на стената;

на територията на община Котел

яз. „Кавичална“ землище с. Пъдарево – предаварийно състояние. Предприети са мерки по временно обезопасяване чрез прокопаване на нов преливник и допълнително продълбаване. Неработещ основен изпускател. Извършено е запълване на ерозионната каверна в стария преливник. Дейностите са изпълнени от предприятие „Напоителни системи“ ЕАД клон Средна Тунджа.

на територията на община Нова Загора

яз. „Радецки“ землище с. Радецки – предаварийно състояние, неизправен основен изпускател (шибърната шахта е разрушена от преливане), тотално разрушен енергогасител. Изпълнено е засипване и заравняване на короната на стената с чакъл.

яз. „Маджаров 2“ („Шилева могила“) землище с. Пет могили – предаварийно състояние, неработещ основен изпускател, неизправна язовирна стена. Изпълнен е неуплътнен насип на част от короната със земни маси. Язовирът е изпразнен ;

С оглед настъпващия есенно-зимен валежен период, за всички язовири в предаварийно състояние комисията е направила предписание за пълно изпразване на язовирното езеро в срок до 30.11.2015 г., което е изпратено на кметовете на общини за изпълнение. За всички останали проверени язовири, при които са констатирани несъответствия с техническите изисквания за безопасна експлоатация, също са направени съответните предписания.

По отношение на проводимостта на речните корита извън населените места, комисията е обходила критични речни участъци. Констатирано е, че в изпълнение на задълженията на областните управители за поддържане на проводимостта на речните корита, областният управител на Сливенска област е изготвил Програма за планово почистване на участъци от реките Тунджа, Беленска, Стара река, Нейковска и Луда Камчия, които се намират извън населените места и чието почистване е наложително с оглед защита на населени места, стопански обекти и инфраструктура от наводняване. Програмата е изпратена с писмо изх.№11-00170/29.09.2015 г. до министъра на вътрешните работи и председател на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет с искане за финансиране. При осигуряване на финансов ресурс предвидените в програмата дейности ще бъдат възложени от областния управител по реда на ЗОП.