Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Почина доц. д-р Ирина Щерева, носител на наградата „Д-р Иван Селимински”

07 декември 2015 23:41,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 898

Почина доц. д-р Ирина Щерева

(1942-2015)

Напусна ни един от значимите учени в областта на средновековната българска археология! Повече от десетилетие тя беше част от археологическия екип на Регионален исторически музей – град Сливен.

От 1982 г. до 1992 г. доц. Щерева е научен ръководител на проучванията при късноантичната и средновековна крепост „Туида” в гр. Сливен. Благодарение на тези проучвания става известно античното име на нашия град. Излизат данни за поселищния живот през ранновизантийската епоха и средновековието. Тя изследва цялата крепостна система, като основен акцент за културата на късноантичното селище е откритият култов комплекс, който доказва по археологически път, че през късната античност Цоида се оформя и като епископски център. В резултат на тези проучвания доц. д-р Ирина Щерева става автор на книгите „Туида-Цоида-Сливен”, „Приноси към историята на Сливен”, „Разкопки и проучвания”, кн. XXVIII: Туида – Сливен1, на много статии в специализирани научни издания и др.

През 2010 г. доц. д-р Ирина Щерева става носител на наградата „Д-р Иван Селимински”, присъждана от Община Сливен за принос и постижения в публицистиката, историческо-краеведческата дейност и опазването на културно-историческото наследство на Сливен и Сливенския край.

Доц. д-р Ирина Щерева беше всеотдаен специалист, допринесъл изключително много за изясняване на проблеми от историята на Сливен.

Поклон пред нейната памет.

От колектива на Регионален исторически музей - Сливен