Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сливен регистрира средна стойност на индекса за Местна система за почтеност

10 декември 2015 12:56,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 858
Снимка

На 09.12.2015 г. Асоциация „Прозрачност без граници” отбеляза международния ден за борба с корупцията с официално представяне на резултатите от „Индекс на Местната система за почтеност – 2015“. Това е първата по рода си годишна сравнителна класация на ключови институции на местата власт и социални актьори, които изграждат системата на почтено и отговорно управление на местно ниво в България. Сред участниците беше областният управител Димитър Сяров, представители на институциите на местната власт, областните администрации, неправителствения сектор, бизнеса и медиите. Модератор беше Добрина Чешмеджиева от Българска национална телевизия.

Индексът на Местната система за почтеност представя сравнителна картина на антикорупционния капацитет, роля и значение на общински съвет, кмет, общинска администрация, политически партии, органи на съдебна власт, полиция, бизнес, медии и гражданско общество в 27-те общини – областни центрове в България. Когато функционират в синхрон с водещите стандарти за независимост, прозрачност и отчетност, те образуват стабилна Местна система за почтеност и са гарант за ефективно и почтено управление.

В рамките на събитието бяха обсъдени добрите практики и възможностите за усъвършенстване на местната среда. Индексът на Местната система за почтеност е тригодишна инициатива на Асоциация „Прозрачност без граници”, която се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“. В работата по проекта участват 26 граждански организации – партньори от цялата страна. Целта на инициативата е не само да оцени по-добре и по-слабо представящите се местни администрации и структури. Индексът ще създаде основа за обмен на добри практики и развитие на капацитет у всички участници в политическия процес, гражданското общество и бизнеса на местно ниво в българските градове и региони.

Бургас, София и веднага след тях Стара Загора са първите три града в класацията „Индекс на местната почтеност“ за 2015 година. В дъното на класацията са Хасково, Варна, Видин и Кърджали. Средният индекс на почтеност в страната е 3,10.

Сливен регистрира средна стойност на индекса за Местна система за почтеност – 3,58. Основен принос имат органите на местна власт и местно самоуправление, чиято роля е в съответствие със средните стандарти за страната. Кметската институция и местната администрация регистрират добър потенциал, който следва да се надгради с добри практики, като използването на инструментите на електронното правителство и консултирането с граждани. Важен принос биха могли да имат и съдилищата и органите на МВР в града. Под средните стойности за страната са приносът на местните политически партии, гражданските и бизнес организации. Препоръчително е да се преосмисли необходимостта от създаването на институция местен обществен посредник, както и активизиране работата на Областния обществен съвет за противодействие на корупцията.