Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Активирано свлачище създава опасност за прекъсването на единствения път към с. Зайчари

11 декември 2015 15:37,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 667

След сигнал за опасност от прекъсване на единствения път за с. Зайчари, със заповед кмета на община Сливен е назначена комисия за оглед на място. В състава на комисията са включени специалисти от „Геозащита” ЕООД Варна, РД ПБЗН и експерти от отдел „Сигурност и управление при кризи и ОМП” при Общинска администрация. При огледите тя е констатирала наличие на свлечени водонаситени земни маси от пътния откос.

Специалистите са категорични, че е налице активиран свлачищен процес на около 500 м преди с. Зайчари. Горната граница на свлачището е достигнала до асфалтовата настилка на пътя, при което изцяло е разрушен банкета. Реално е застрашен участък от пътя с дължина около 20 м. В района на чешмата е налице обрушване на земните маси на фронт от 8 м. Отводнителната канавка от страната на откоса е изцяло изравнена от запълването си със скатен материал и не провежда водите, които дренират в петата (по откоса) в зоната над свлачището. До допълнително утежняване на процеса са довели и повърхностните води от едностранния напречен профил в кривата от пътя, съобши инж. Снежана Кънева, началник отдел „Сигурност и управление при кризи и ОМП”.

Направена е цялостната организация по предприемане на мерки относно предписанието от геозащитното дружество. Въведен е общинския план за защита при бедствия със заповед, която е изпратена до министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, областния управител Димитър Сяров и до Оперативен център при РД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Необходимо е да бъдат изпълнени спешни и неотложни аварийно-възстановителни работи по възстановяване профила на отводнителната канавка и отвеждане на повърхностните води до съществуващото дере. За пренасочване на повърхностните води извън засегнатата от свлачището зона ще бъде направена и земнонасипна дига в зоната над свлачището.

Предстои възлагане на проекто-проучвателни работи за изпълнението на трайни укрепителни мероприятия.

Обхватът на критичната зона от пътя е на обща площ около 30 кв. м. и засяга банкета на пътя като основен осигурителен елемент в обхвата на същия.

Неблагоприятно развитие на процеса е прекъсване на единствената пътна връзка за с. Зайчари, от което ще бъде засегнато цялото население на селото, гостите му и преминаващите през него пътници, допълни инж. Снежана Кънева.

Общинска администрация Сливен предупреждава за повишено внимание при преминаване в района на свлачището, съобразяване на потенциалния риск и строго спазване на поставените временни обезопасителни ограничения в критичната зона.

Снимки