Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът Стефан Радев: Община Сливен е на ръба на финансова катастрофа

15 декември 2015 13:52,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 676

"Над 100 млн. лв. е общата стойност на подписаните договори за поети ангажименти от страна на община Сливен към различни контрагенти до момента", съобщи на пресконференция днес кметът Стефан Радев. „Това означава, че от тук нататък ще работим в едни поставени рамки, договорени мероприятия и инвестиции, на които трудно можем да влияем”,посочи още той. „С поетите задължения, които не са обезпечени с финансов ресурс за изплащане, общината в момента се намира в състояние на свободно падане. Това харчене на средства повече, отколкото тя може да си позволи, е приемливо, ако става въпрос само за конкретно събитие. Когато е трайно поведение, то не може да не доведе до катастрофа.

 

В крайна сметка има предел, в който нещата стават неуправляеми и ние сме на ръба да преминем в такова състояние. Тогава няма да поставяме въпроса на Общинския съвет дали да продаваме това, което имаме, а кой да го продава -дали общината или съдия- изпълнителите”, каза кметът. Той поясни, че община Сливен се намира в последния етап, в който този процес все още може да се контролира.“Община Сливен е на ръба на финансова катастрофа. Ако още малко се продължи по този начин, вече няма да има значение какво решава Общинският съвет за един или друг имот, магазин, земя или парцел, просто няма да зависи от него” коментира Радев.

 

„Наша е отговорността да направим всичко по силите си, за да спрем този процес на финансово потъване на общината дори с риск да не се харесаме на обществото. Макар партиите да се изкушават да се обявяват в защита на гражданите и бизнеса, и против всякакво увеличаване на данъците, аз мисля че отговорното поведение да защитаваме интересите на нашите съграждани, е да имаме отговорно отношение към финансите”, каза още кметът.

 

„Планираното увеличение на данъците е само една от мерките, които ръководството предприема, за да стабилизира положението. Не съм особено щастлив, че започвам работата си с такива мерки. С решенията си не търсим рейтинг, решенията ни са отговорност. Досега в практиката си не съм се срещал с такава степен на задлъжнялост на институция”, допълни Стефан Радев, като припомни, че общината има непосредствено дължими 25 млн. лв. и 15 млн. лв. дългове към банки, които всеки момент могат да станат предсрочно изискуеми. Тези 40 млн. лв. дълг са на фона на 20 млн. лв. приходи на общината за цяла година, а отделно има поети ангажименти за над 100 милиона лева, посочи той.