Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Общината задлъжнява с 3 милиона лева на година

15 декември 2015 13:55,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 641

Данните от направен анализ за темпа на трупане на задължения сочат, че за година общината задлъжнява с около 3 млн. лв. за текущи разходи. „Това е и причината предвиденото увеличение на данъците да е в тези рамки и да донесе приход от 3 млн.лв., за да си плащаме поне текущите задължения”, каза кметът на Сливен Стефан Радев. Според него, това също няма да е достатъчно, защото пак ще остане тежестта за изплащане на старитезадължения. По думите му, това означава да не могат да се финансират никакви капиталови разходи, освен с това, което постъпва като приходи от продажба на общински имоти. „Ако запазим този темп на приходи от продажба на общински имоти, може да свием Капиталовата програма в рамките на 3 млн. лв. и заедно с целевите субсидии да станат 4 млн. лв. на година. С тях ще се се плащат само най-необходимите неща за съфинансиране на европроекти и за „пожарни” мерки там където се налага”, допълни Радев.

 

Кметът коментира пред медиите и направения запор на общински имоти от страна на фирма „Билдинг” заради неизплатени задължения. „Надяваме се да се споразумеем и да не се стигне до продажба на имоти”, каза той и апелира към фирмите, на които общината е длъжник, да проявят разбиране и търпение.

 

Стефан Радев отправи призив към всички длъжници на общината да се възползват от възможностите за разсрочено плащане и да се издължат към общинската хазна. „Общината ще положи усилия за повишаване на събираемостта -както по отношение на разширяване на базата, защото има много достроени и разширени имоти, които не са декларирани по законовия ред, така и по отношение на събиране на вече декларираните задължения”, поясни кметът. Ще се предприемат мерки и за свиване на разходите и чрез намаляване на работещите в администрацията и чрез преразглеждане на съществуването на някои структури.