» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Проектът на Областната стратегия за развитие на социалните услуги беше обсъдена на работна среща

15 December 2015 15:31,
Emission of: District Sliven 8 years ago, number of readings: 660
Снимка 1

На 15.12.2015 г. под ръководството на заместник областния управител Веска Вълчева се проведе работна среща на Областната работна група за планиране и разработване на Областна стратегия за развитие на социалните услуги.

При откриването г-жа Вълчева каза, че от месец юни тази година е започнал процес на планиране на социалните услуги за периода 2016 – 2020 г. Това е важна и отговорна задача, в резултат на която с общи усилия трябва да бъдат разработени областна и общински стратегии за развитие на социалните услуги за петгодишния период.

На днешната среща беше представен проект на областен доклад–анализ на ситуацията в област Сливен, както и концептуалната рамка на стратегията - визия, направления, приоритети и цели, както и мерките и дейностите за постигането им.

Г-жа Георгиева и г-н Петров – координатори за област Сливен по проект „Развитие на системата за планиране и предоставяне на социални услуги на регионално равнище” представиха предложението за визията, принципите, мерките и дейностите на стратегическия документ.

Те са разделени в три направления:

1. Уязвими деца и техните семейства с приоритет „Повишаване качеството на живот на уязвими деца и техните семейства“; като целта е да се създадат условия за реализиране политики за осигуряване на закрила, равен достъп и възможности за развитие и социално включване на уязвими деца и техните семейства;

2. Лица с увреждания, уязвими хора и общности в неравностойно положение с приоритет „Осигуряване на условия за социално включване на лица с увреждания, уязвими хора и общности в неравностойно положение“. Целта тук е да се развият нови социални услуги за социално включване и да се подобри качеството на съществуващите за лица с увреждания, уязвими хора и общности в неравностойно положение;

3. Грижа за старите хора с приоритет „Подобряване качеството на живот и грижа за старите хора“, целящ подобряване качеството на живот на старите хора във всички населени места в областта, като се спазва принципът за независим живот в семейна среда или в среда близка до нея, чрез развитие на широка мрежа от услуги в общността и осигуряване на достъп до качествена резидентна грижа.

Представители на четирите общини в област Сливен също представиха планираните от тях услуги по всяко направление.

Всички постъпили предложения и коментари ще бъдат отразени в проекта на Областната стратегия за развитие на социалните услуги и след становище от членовете на Областната работна група, стратегията ще бъде приета от Областния съвет за развитие.

Photos

Снимка 2Снимка 3Снимка 4