Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът Стефан Радев: Общинският съвет прояви отговорност с промяната в наредбата за данъците

18 декември 2015 15:15,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 599
...

“Общинският съвет в Сливен показа отговорно отношение при гласуването на предложението за промяна в Наредбата за определяне на местните данъци”, заяви кметът на общината Стефан Радев след днешното заседание на местния парламент. Той благодари на всички съветници, които са подкрепили предложението, защото то е изключително важно за работата на общината. Стефан Радев подчерта, че подхожда сериозно към кметския пост и първата му задача е стабилизиране на финансовото състояние на общината. По думите му, се налага да се вземат и непопулярни решения, но които са в интерес на общността.

От трибуната на местния парламент кметът заяви, че приема аргументите, които изтъкват критиците на предложението за увеличаването на данък сгради, но за посочените от тях мерки се изисква ресурс - време и пари.

“Реалната политика, така, както аз я разбирам, е да предлагаме решения, които вярваме, че са правилни, независимо дали са болезнени или не. Лечението не винаги е приятно. Да, сигурно хората ще ни харесват по-малко, когато излезем от тази зала. Сигурно рейтингите ни ще започнат да падат. Отговорността обаче изисква да предлагаме и да вземаме правилните решения за града. Прочетох, че с увеличаването на данъка ние ще се намесим в собствеността на гражданите. Колеги, общината вече се е намесила в собствеността на гражданите! В предходния мандат са направени вече разходите и задълженията, които предстоят да се плащат. С това увеличение на данъка ние няма да изплатим задълженията на общината. Той е само една стъпка от поредицата, които предвиждаме за стабилизирането на финансовото състояние на общината, за да може тя да изпълнява основните си функции - да предоставя публични услуги на гражданите”, каза той.

 

Стефан Радев подчерта, че задълженията на общината са факт и кредиторите няма да чакат да се вземат мерки, които да дадат ефект след две-три години. Общината трупа задължения всеки ден, защото не може да покрива текущите си разходи.

“Сега има задължения за текущи разходи, каквито никога не е имало. Именно тези задължения поставят под риск дали общината ще може да предоставя публичните услуги на гражданите, включително и за детските градини. Няма да коментирам конкретни договори - как са били сключвани и защо. Факт е, че разходите са направени. Парите се дължат. Така стоят нещата с всяка публична услуга, която дава общината, както за озеленяване и почистване, така и за издръжка и дофинансиране на учебните и здравните заведения”.

Кметът посочи, че през 2016 г. с екипа си ще подготви мащабна реформа за промяна на начина на определяне размера на такса “битови отпадъци” и нейното по-справедливо разпределение между гражданите, фирмите, селата и града. “Тогава съм готов да говорим и за това, че ако увеличаваме таксата, да намалим данъка така, че да не се увеличи прекомерно тежестта за гражданите. И все пак, и след гласуваното увеличение днес, таксите и данъците, свързани с недвижимите имоти, в Сливен ще бъдат сред най-ниските от областните градове в страната. Имаме обаче и поставени рамки заради 140 милиона лева поети задължения от сключени договори. Движим се в зададени рамки и нямаме кой знае какво място за маневриране. Трябва да възстановим стабилността на община Сливен, за да дадем възможност тя да се развива и да върви нагоре”, подчерта Стефан Радев.