Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Общината разплати част от дълговете си с пари от върнато ДДС

05 януари 2016 12:40,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 719

2,6 млн. лв. възстановено ДДС от Националната агенция за приходите е получила община Сливен в края на миналата година. С тези пари и със собствени приходи на общината са разплатени стари задължения по приоритети. Това съобщи на пресконференция днес кметът Стефан Радев.

 

„Тази сума е малка на фона на задълженията, които имаме, но все пак тя вече е разплатена. Най-голямото перо, по което отидоха част от парите, е за погасяването на всички просрочени задължения. Може да се каже, че към 31 декември 2015 г. нямаме просрочени задължения по общинския дълг, в нашия случай това са банковите кредити”, уточни още той.

 

Изплатените банкови задължения са в размер на 1 млн. и 100 хил.лв., които не са били плащани от порядъка на 3-4 месеца. Кметът поясни, че са възстановени и 610 000 лв. по сметката за чужди средства - за депозити и гаранции на фирми, участвали в търгове.

 

Платени са и други задължения, сред които около 200 хил. лв. стари осигуровки, над 100 хил. лв. за храната на детските градини, където остават неизплатени около 900 хил. лв., в това число и за социалния патронаж.

 

По време на пресконференцията Стефан Радев изказа задоволството от събитие с положителен знак на фона на тежката финансова ситуация, в която се намира общината. То касае отпуснатите на институцията над 800 хил. лв. от Министерски съвет за рехабилитация и изграждане на пътища в Индустриалната зона, свързани с инвестиционен проект на „Е.Миролио” ЕАД.

 

С Решение на Министерски съвет, на основание сключен договор, вече са предоставени безвъзмездно средствата на обща стойност общо 801 569 лв., които съгласно закона ще бъдат управлявани от Общинска администрация. С парите е предвидено да се извърши рехабилитация на пътната настилка и възстановяване тротоари на улица „Светлина”, Промишлена зона Изток и рехабилитация на асфалтобетоновата настилка на съществуващия булевард „Стефан Караджа“ и вътрешните улици за паркинга и входа на фирма „Е.Миролио”, в това число повърхностно отводняване, хоризонтална и вертикална маркировка, поставяне пътни знаци и други.

 

Предстои провеждане процедура по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител, поясни още кметът.