Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Чака се становище на РИОСВ за възможността да се изгарят битови отпадъци в ТЕЦ - Сливен

06 януари 2016 08:49,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 836
...

Чака се становище на РИОСВ – Стара Загора за възможността да се изгарят битови отпадъци в ТЕЦ – Сливен. Това стана ясно на пресконференция на общинското ръководство по повод на запитване на журналисти.

Кметът на Сливен Стефан Радев обясни, че е открита процедура от "Топлофикация-Сливен" и е на етап преценка от РИОСВ Стара Загора за необходимостта от въвеждане на технологията. „Разчитам на специалистите, които са компетентни да вземат тези решения, посочи кметът на Сливен. Ние сме длъжни да отговорим на притесненията на хората и то по начин, по който предвижда законодателството, каза още кметът.

Стефан Радев поясни, че технологията включва да бъде въведена сепарираща инсталация, която ще раздели битовите отпадъци на три части – за изгаряне, рециклиране и неподлежащи на такива обработки.

От Топлофикация, според изискванията на закона, в общината през август миналата година са внесли уведомление за инвестиционното си намерение за разширяване на производствената си дейност по оползотворяване на битовите отпадъци чрез изгаряне.

По повод на това намерение от граждани и организации са постъпили някои възражения, в които се настоява за предварителна оценка за въздействието на околната среда /ОВОС/. Всички материали се намират в РИОСВ – Стара Загора за изработване на становище.

По предварителни разчети, ако тази технология бъде въведена, разходите на общината за извозване и депониране на битовите отпадъци ще бъдат намалени с около 25 процента.