Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

18-годишен младеж извади кръста в Самуилово

06 януари 2016 15:12,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 846

18-годишният Йордан Атанасов извади Богоявленския кръст в село Самуилово. 9 ентусиасти скочиха в ледените води на река Тунджа, за да се опитат да вземат светия символ. Според народните поверия, който извади кръста бива честит и здрав през цялата година. Гости на празничния Богоявленски ритуал в селото бяха народният представител Мария Белова, кметът на община Сливен Стефан Радев, зам.-кметовете Румен Иванов, Стоян Марков и Пепа Чиликова, Димитър Митев-председател на Общински съвет Сливен и общински съветници.

 

Именици и гости бяха приветствани от кмета на село Самуилово Пламена Костадинова, която пожела здраве и благоденствие на всички. Тя представи и подробности около ритуалите на Йордановден, свързани с кръщенето на Божия син и освещаването на водата и кръста. Свещеният символ беше хвърлен в реката от отец Красимир.

 

Стефан Радев поздрави хората от Самуилово за това, че продължават да спазват християнска традиция на Богоявление. Той връчи на 18-годишния младеж, който извади кръста, парична награда от 100 лв. Останалите младежи получиха поощрителни награди от кмета на селото.

Снимки