Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Министър Найденов взе участие в кръгла маса посветена на реформа в българското земеделие

10 март 2010 16:22,
Излъчване: Област Сливен преди 14 години, брой четения: 1152
г-н Мирослав Найденов

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов заяви на кръгла маса „Реформа в българското земеделие”, че без съдействие и диалог с браншовите организации, без техния експертен потенциал и подкрепа, няма как да се извърви сложния и дълъг път към реформи в българското земеделие. Съобразяването с дневния ред на обществото и на всички неправителствени организации в сектора е от изключително значение за новия управленски екип в земеделието. Само така може да се подпомогне постигането на баланс и да се даде възможност за реално развитие на сектора, подчерта министърът.

Разчитаме на съвместна работа с вас в активен режим на диалог, при който да напаснем системите на работа, и да подобрим усвояването на средствата за фермерите. Това означава за нас да сте както критични, така и диалогични, за да бъдем заедно конструктивни, заяви още министърът.

На форума, организиран в хотел „Шератон” от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, бяха поставени и актуални въпроси, свързани с настоящата кампания за подаване на заявления за подпомагане на единица площ. Калина Илиева, изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие”, която също присъства на форума, информира за новостите в тазгодишната кампания като подчерта, че първата стъпка на всеки земеделски производител ще е да отиде в общинската служба по земеделие и да получи точна информация за очертаните от него през миналата кампания земи, както и за точното количество площ, за което е бил подпомогнат. В случай, че той е променил площта, за която кандидатства през тази година, той ще може да направи такова заявление в общинската служба. Новост за тази кампания, подчерта Илиева е, че съответното длъжностно лице, което ще направи проверка на площите, ще може веднага да внесе данните от нея чрез специално GPS устройство в системата ИСАК, и това изключително много ще ускори обработката на данните за подпомагането.

На форума Българската асоциация на собствениците на земеделски земи предложи подписване на меморандум за сътрудничество между неправителствения сектор и министерство на земеделието и храните, в който да се посочат конкретни ангажименти и срокове по отношение „преодоляване на структурните несъвършенства на сектора”, както е записано в проекта.

От страна на министерство на земеделието и храните бе категорично заявена готовност за подписването на меморандума. Същевременно министър Найденов прие аргументите на някои от браншовите организации, поканени на събитието, че меморандумът би бил добър завършек на съвместно свършената работа, и че неговото подписване е добре да стане след детайлно обсъждане на текстовете и предложенията в него, така че интересите на всички представени страни да бъдат защитени.

Форумът продължава и в момента с обсъждане на стратегиите за комасация на земите, както и по отношение нормативното урегулиране на поземлените отношения в страната, в това число и на предоставените за ползване земи от Държавния поземлен фонд.