Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът на Сливен Стефан Радев организира среща между бизнеса и професионалните гимназии

14 януари 2016 09:35,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 619

От какви кадри има нужда бизнесът и как може да разчита на професионалните гимназии в Сливен, бе темата на провелата се вчера двустранна среща, инициирана от кмета на общината Стефан Радев. На дискусията присъстваха още зам.-кметът Пепа Чиликова, ръководители и представители на големи фирми и директори на професионални гимназии.

"Бих се радвал община Сливен да бъде мост между бизнеса и професионалните гимназии в града и се надявам тази първа среща да продължи във времето”, каза кметът Стефан Радев. Той допълни, че темата е важна за Сливен и бъдещата реализация на учениците в местния бизнес. „Убеден съм, че развитието на града ни зависи от възможността за привличане на инвестиции. Намирането на подходящите хора за дадена позиция ще бъде все по-актуална тема и затова усилията ни трябва да бъдат насочени не в борба с безработицата, а към това да осигурим достатъчно квалифицирани хора, които да работят във все по-бързо променящия се технологичен свят”.

Радев припомни времето, когато сливенските „техникуми” - днешни професионални гимназии, са осигурявали работна ръка на много предприятия и посочи, че чрез поредица от срещи, разговори и съвместни инициативи, това време може да се възроди.

На дискусията бяха обсъдени възможностите за намиране на подходящи мерки бизнесът да набавя необходимите квалифицирани кадри, а училищата – точните специалности, с които да привличат и обучават учениците си.

Според представителите на бизнеса в Сливен учебните програми, по които работят професионалните гимназии, не съответстват на потребностите на предприятията. Местният бизнес се обедини около тезата, че на директорите на училищата трябва да се даде свобода за формиране на учебни програми и по тях да се подготвят необходимите кадри. Работодателите посочиха още, че трябва да се работи върху насърчаването и мотивацията на бъдещите млади специалисти, организирането на повече възможности за практика, но и върху подобряването на чуждоезиковото обучение на младежите и комуникационните им умения.

Директори на училища посочиха, че бизнесът проявява интерес към младите им специалисти, но не могат да им предоставят необходимия брой кадри, тъй като търсените от бизнеса професии в повечето случаи са непривлекателни за младите. Директорите приветстваха идеята на кмета за бъдещи дискусионни срещи и изразиха надежда, че чрез тях ще се засили партньорството между училища и работодатели.

Снимки