Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Общината осигури нов специализиран автобус за хора с увреждания

19 януари 2016 12:23,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 580
...

Стефан Радев: Това е само една първа стъпка от многото неща, които можем да направим за хората с увреждания

 

Община Сливен осигури нов 12-местен специализиран автобус за хора с увреждания, пригоден за ползване на инвалидни колички, на стойност от 90 000 лева. Микробусът днес бе предоставен на Дневен център за деца с увреждания „Св.Стилиян детепазител” в кв. „Дружба”, до бл. 10, в Сливен. Автомобилът отговаря на европейските стандарти.

 

Кметът на община Сливен Стефан Радев връчи ключовете на директорката на общинското социално заведение Величка Авджиева. Това стана в присъствието на деца, които ползват услугата, родители, социални работници и неговите заместници Пепа Чиликова и Стефан Кондузов. Тук беше и олимпийската шампионка по борба и наша съгражданка Станка Златева, спомоществовател и голям приятел на Дома.

 

Стефан Радев изтъкна, че още в предизборната кампания и след това са водени разговори с ръководството на Дома за голямата необходимост от съвременен автомобил, пригоден за хора с увреждания. „Надявам се, че с този бус, който община Сливен закупи, ще решим поне една малка част от проблемите, които срещате в дейността си. Винаги съм казвал, че нашето отношение към децата и към хората с увреждания, е най-големият белег за зрялост на едно общество. Надявам се това да е само една първа стъпка от многото неща, които можем да направим в тази посока, посочи кметът на Сливен.

 

„Хората с увреждания понякога имат нужда от по-голяма помощ и подкрепа от страна на обществото. На тази помощ не бива да се гледа като на привилегия , тя е човешко право”, изтъкна директорката Авджиева.

 

Дневният център за деца с увреждания е открит на Димитровден през 1996 г. с капацитет от 30 места. Потребители на услугата са деца от 3 до 18-годишна възраст с двигателни, зрителни, ментални и множествени увреждания. Този ден Сливенският митрополит Иоаникий освещава икона на светеца, покровител на децата, дарена от художника Тодор Терзиев. Две години по-късно в същата сграда е открит и Дневен център за възрастни хора с увреждания, също с капацитет от 30 места.

 

В центровете се предоставят социални услуги, които осигуряват условия за обслужване на клиенти през деня, съобразно на потребностите им от рехабилитация, образование, психологична подкрепа, логопедично консултиране и терапия, организация на свободното време, лични контакти и социални умения в приятелска и близка до реалната среда.

 

Ползването на социалната услуга дава възможност на родителите на деца с увреждания да се включат в обществения живот, да се реализират професионално, да преодолеят социалната изолация, а така също да получат и професионална подкрепа и помощ в отглеждането на децата им. Предоставянето на услугите отговаря на Европейското и българското законодателство в областта на закрилата на децата.

 

Снимки

..................