Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът Стефан Радев: Ремонтите по водния цикъл трябва да приключат в рамките на 3 месеца

19 януари 2016 12:56,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 936

Ремонтните дейности по водния цикъл, които започнаха преди седмица, са планирани да приключат за около 3 месеца. В по-голямата си част те ще се извършат под земята и ще касаят почистване и обследване на тръби, положени по първия етап на проекта, коментира днес новия ремонт кметът Стефан Радев.

„Подземните комуникации не са изпълнени качествено, въпреки че е положена асфалтовата настилка. Надявам се, че след тези строителни дейности, най-накрая ще можем да приключим тази дълга и проточила се през годините сага, която е много рискова за община Сливен - най-задлъжнялата община в България”, каза още Радев. Той съобщи, че ремонтите ще започнат с почистване и доизследване на някои колектори, тъй като на места тръбите са запълнени с инертни материали, а на други се налага подмяната им.

Изпълнител на ремонта е фирма ДЗЗД „Хидро партньори”. Това е дружеството, изпълнило втория етап на водния проект. Сегашния ремонт е възложен като допълнителна дейност по договора им и ще възлиза на 1,5 млн. лева и общината търси варианти за финансиране.

Ремонтът включва реконструкция на два големи колектора и няколко по-малки връзки между тях, но не и изграждане на връзките със сградните отклонения.

Водният цикъл на Сливен се изгради на два етапа. Първият бе реализиран преди 6 години, чрез финансиране по програма ИСПА. От тогава досега по този етап нищо не е въведено в експлоатация с необходимите документи. Вторият етап се изпълни през предишния мандат. Той е финансиран по ОП „Околна среда” и само част от съоръженията му са въведени в експлоатация.

Ако община Сливен не успее да въведе в експлоатация целия втори етап на водния цикъл, проектът ще бъде обявен за неуспешен и общината ще претърпи финансова корекция от порядъка на 40 млн. лева.