» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Кметът Стефан Радев: Ремонтите по водния цикъл трябва да приключат в рамките на 3 месеца

19 January 2016 12:56,
Emission of: Municipality Sliven 8 years ago, number of readings: 941

Ремонтните дейности по водния цикъл, които започнаха преди седмица, са планирани да приключат за около 3 месеца. В по-голямата си част те ще се извършат под земята и ще касаят почистване и обследване на тръби, положени по първия етап на проекта, коментира днес новия ремонт кметът Стефан Радев.

„Подземните комуникации не са изпълнени качествено, въпреки че е положена асфалтовата настилка. Надявам се, че след тези строителни дейности, най-накрая ще можем да приключим тази дълга и проточила се през годините сага, която е много рискова за община Сливен - най-задлъжнялата община в България”, каза още Радев. Той съобщи, че ремонтите ще започнат с почистване и доизследване на някои колектори, тъй като на места тръбите са запълнени с инертни материали, а на други се налага подмяната им.

Изпълнител на ремонта е фирма ДЗЗД „Хидро партньори”. Това е дружеството, изпълнило втория етап на водния проект. Сегашния ремонт е възложен като допълнителна дейност по договора им и ще възлиза на 1,5 млн. лева и общината търси варианти за финансиране.

Ремонтът включва реконструкция на два големи колектора и няколко по-малки връзки между тях, но не и изграждане на връзките със сградните отклонения.

Водният цикъл на Сливен се изгради на два етапа. Първият бе реализиран преди 6 години, чрез финансиране по програма ИСПА. От тогава досега по този етап нищо не е въведено в експлоатация с необходимите документи. Вторият етап се изпълни през предишния мандат. Той е финансиран по ОП „Околна среда” и само част от съоръженията му са въведени в експлоатация.

Ако община Сливен не успее да въведе в експлоатация целия втори етап на водния цикъл, проектът ще бъде обявен за неуспешен и общината ще претърпи финансова корекция от порядъка на 40 млн. лева.