Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Димитър Добрович първият български художник с академично образование. Да си спомним за него.

12 март 2010 15:49,
Излъчване: Област Сливен преди 14 години, брой четения: 1754
мадона с дете

Димитър Георгиев Добрович е първият български художник с академично образование. Роден в Сливен, творил през Възраждането.

Учил в училището „Джебали”, Патриаршеското училище и завършил Коручешменската гимназия.

През 1835 г. заминава за Гърция и се установява в Атина.

Започва художественото си образование като частен ученик на френския живописец Пиер Бонерот. В Атинското Художествено техническо училище учи рисуване и живопис при италианския преподавател Рафаело Чеколи. В Атина той започва да рисува портрети и на картините се подписва с името Димитриос Добриадис.

През 1848 г. Димитър Добрович заминава за Рим и там се записва в новооснованата художествено-техническа школа на Лисандро Кафтанджиоглу. Работи като художник в Рим.

В състава на студенския корпус участва в революционно – освободителното движение под водачеството на Гарибалди. Димитър Добрович е личен приятел на Гарибалди. По негови модели са ушити и униформите на войниците.

В Рим на хълма на славата единствените неиталианци, на които имената са изписани са Димитър Добрович и Капитан Петко войвода.

На 10.01.1893 г. се завръща в Сливен. Дружи с д-р Иван Селимински, Иван Добровски, Яни Сотиров и др..

От Италия донася свои катрини, както и елеофотографии.

През 1893 г. урежда в Народното събрание в София втората у нас самостоятелна художествена изложба. Министерството на просвещението откупува част от картините му. През 1897-1898 г. последват втора и трета общи изложби в София.

На 2.03.1905 г. умира в гр. Сливен.

Началото на днешната художествена галерия е положено през 1905 г. със завещанието на възрожденския художник Димитър Добрович. Днес тя носи неговото име Художественна галерия «Димитър Добрович».

Национална художествена гимназия в гр. Сливен също се казва «Димитър Добрович».

Нека всички българи, които уважаваме и ценим своя духовен и интелектуален потенциал по подходящ начин да почетем и отбележим този велик наш съгражданин и българин.

Снимки

Портрет на хаджи Димитърмомиче със запалена свещРибарПортрет на Русчо МирковГръцки владикаВенециански дожд