» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Димитър Добрович първият български художник с академично образование. Да си спомним за него.

12 March 2010 15:49,
Emission of: District Sliven 14 years ago, number of readings: 1753
мадона с дете

Димитър Георгиев Добрович е първият български художник с академично образование. Роден в Сливен, творил през Възраждането.

Учил в училището „Джебали”, Патриаршеското училище и завършил Коручешменската гимназия.

През 1835 г. заминава за Гърция и се установява в Атина.

Започва художественото си образование като частен ученик на френския живописец Пиер Бонерот. В Атинското Художествено техническо училище учи рисуване и живопис при италианския преподавател Рафаело Чеколи. В Атина той започва да рисува портрети и на картините се подписва с името Димитриос Добриадис.

През 1848 г. Димитър Добрович заминава за Рим и там се записва в новооснованата художествено-техническа школа на Лисандро Кафтанджиоглу. Работи като художник в Рим.

В състава на студенския корпус участва в революционно – освободителното движение под водачеството на Гарибалди. Димитър Добрович е личен приятел на Гарибалди. По негови модели са ушити и униформите на войниците.

В Рим на хълма на славата единствените неиталианци, на които имената са изписани са Димитър Добрович и Капитан Петко войвода.

На 10.01.1893 г. се завръща в Сливен. Дружи с д-р Иван Селимински, Иван Добровски, Яни Сотиров и др..

От Италия донася свои катрини, както и елеофотографии.

През 1893 г. урежда в Народното събрание в София втората у нас самостоятелна художествена изложба. Министерството на просвещението откупува част от картините му. През 1897-1898 г. последват втора и трета общи изложби в София.

На 2.03.1905 г. умира в гр. Сливен.

Началото на днешната художествена галерия е положено през 1905 г. със завещанието на възрожденския художник Димитър Добрович. Днес тя носи неговото име Художественна галерия «Димитър Добрович».

Национална художествена гимназия в гр. Сливен също се казва «Димитър Добрович».

Нека всички българи, които уважаваме и ценим своя духовен и интелектуален потенциал по подходящ начин да почетем и отбележим този велик наш съгражданин и българин.

Photos

Портрет на хаджи Димитърмомиче със запалена свещРибарПортрет на Русчо МирковГръцки владикаВенециански дожд