» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Общината ще сезира прокуратурата за всички установени нередности по разходването на публичните финанси

28 January 2016 11:41,
Emission of: Municipality Sliven 8 years ago, number of readings: 663

“Ще сезираме прокуратурата за всички установени нередности по отношение на въпроса за задълженията на общината”. Това заяви от трибуната на Общинския съвет заместник-кметът по финансите Румен Иванов в отговор на въпрос на общинския съветник Йордан Лечков ще има ли сигнали към прокуратурата за неспазването на финансовата дисциплина от страна на предишното управление.

 

“По отношение на административно-наказателните процедури - органите, които правят това, са прокуратурата и съда. Нашата функция е да ги информираме. В момента текат проверки и оказваме цялото съдействие, което сме длъжни да окажем”, заяви от своя страна кметът Стефан Радев.

 

 

Румен Иванов отговори и на питане за размера на просрочените задължения към момента, които са в размер на около 43 милиона лева.

 

 

Сумата включва капиталови разходи и проформи в размер на 9 милиона и 200 хиляди лева. Задълженията към второстепенни разпоредители, общински предприятия и управление са на обща стойност 21 милиона и 530 хиляди. Изхарчени са пари от сметката за чужди средства в размер на 1 милион и 200 хиляди лева, като в края на 2015 г. сегашното общинско ръководство възстанови половината и остават още 600 хиляди.

 

 

“Изхарчени са и 3 милиона и 100 хиляди лева от държавните дейности, които също трябва да бъдат възстановени. Дължим към РИОСВ - Стара Загора отчисления за сметището около 1 милион лева и имаме кредити към банкови институции и ФЛАГ около 16 милиона лева”, каза Иванов. По думите му, от последните няколко месеца на 2015 г. няма фактурирани средства за извършени дейности от фирмата по чистота. С тези пари общите просрочени задължения най-вероятно ще надхвърлят 44 милиона лева. Отделно общината има сключени договори за поети ангажименти на стойност 140 милиона лева.