Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът на Сливен Стефан Радев: Процедурата за оздравяване на общините ще има дисциплиниращ ефект

04 февруари 2016 15:42,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 920

“Приветствам идеята на финансовия министър Владислав Горанов за реализирането на програма за подпомагане на общините със сериозни финансови проблеми”, заяви в интервю за БНР -Бургас кметът на Сливен Стефан Радев. Според него има логика в създаването на оздравителен механизъм, защото не е нормално един кмет да управлява четири години и след това да си тръгне, оставяйки общината със свръх задължения.

“Не може общината да продължава да се движи по този начин, да трупа нови и нови дългове и да оставим всичко да рухне. Пазарът слага край на това поведение. Да рухне една община означава да спре сметопочистването, да се затворят детските градини, да спре уличното осветление, градския транспорт... Нали си представяте, че никой град и никоя община не може да функционира по този начин и при тези условия? Тази програма е много полезна, защото ще има дисциплиниращ ефект върху общините. Всички трябва да сме наясно обаче, че при получаване на пари от държавата по този ред, това ще е свързано с много тежки условия за общината и местната общност”, каза кметът. Той припомни, че община Сливен има големи просрочени задължения, което означава непрекъснат натиск върху финансите й.

Стефан Радев информира, че банковите кредити вече са въведени в ритъм.

“Когато влязохме в управление през ноември, банковите кредити бяха просрочени с два месеца и имаше опасност да станат непосредствено изискуеми, но сега не е така. Още в началото казах, че голямата ми цел е общината да продължава да изпълнява основните си функции. За момента успяваме да го правим, но това е с цената на ежедневни разправии и поемане на ангажименти към доставчици за бъдещо плащане”, допълни кметът.

В момента с финансовия си екип той работи по програма за преструктуриране на общинските дългове и задължения. “Искам да направим така, че от неуправляем, какъвто е в момента, дългът да стане управляем. До месец март трябва да имаме яснота как ще продължим да работим занапред”, каза Стефан Радев.

Той допълни, че в момента се извършват проверки на общината от страна на Държавна финансова инспекция и прокуратурата заради съмнения за злоупотреби в областта на обществените поръчки и начините за разходване на средствата на общината.

“Няма как да се приеме фактът че една община просто е задлъжняла до такава степен, че да не може да си плаща елементарни сметки и това да е в реда на нещата”, допълни кметът на Сливен.