» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител участва в обсъждане на проектите за учебни програми по български език и история

19 February 2016 16:15,
Emission of: District Sliven 8 years ago, number of readings: 739
Снимка 1

На 19.02.2016 г. областният управител Татяна Петкова и заместник- областният управител Веска Вълчева взеха участие в общественото обсъждане в Сливен на новите учебни програми по български език и литература и история и цивилизации за шести и осми клас. Домакин на срещата беше д-р Бисерка Михалева – началник на РИО Сливен. Участваха представители на регионалните инспекторати по образование, директори на училища и учители от областите Сливен, Стара Загора, Ямбол, Бургас, Хасково и Пазарджик.

Учебните програми бяха представени от заместник-министъра на образованието и науката Диян Стаматов и експерти от МОН. Заместник-министърът каза при откриването, че в момента тече интензивен процес на обществено обсъждане на новите учебни програми. На интернет-страницата на министерството постоянно постъпват предложения и становище по тях. В голямата си част те са положителни, а някои касаят учебния материал в конкретика. Промените по БЕЛ са в посока олекотяване на учебния материал, което означава да има по-малко произведения или откъси от произведения в частта задължителна подготовка. Това ще даде възможност да се отдели повече време за надграждане или допълнителна работа според спецификата на класа и темпа на усвояване. Обособени са и часове за развиване на комуникационните способности, като учениците ще се учат да говорят публично и да защитават позицията си.

Г-н Стаматов каза още, че патриотичното възпитание е силно застъпено. Българските автори присъстват в голяма степен в учебното съдържание. По думите му българската литература е много богата, но не е възможно да се изучава всичко.

Експертите от МОН представиха в подробности учебните планове. Срещата продължи с дискусия, по време на която директори и учители поставиха конкретни си въпроси.

Общественото обсъждане продължава и в други градове. Получените мнения ще бъдат прецизирани, а в края на следващата седмица се очаква учебните програми да бъдат предложени на министъра на образованието за утвърждаване.

Photos

Снимка 2Снимка 2