Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

На 16.03.2010 г. в сградата на областна администрация Сливен се проведе работна среща...

19 март 2010 14:32,
Излъчване: Област Сливен преди 14 години, брой четения: 1024

На 16.03.2010 г. в сградата на областна администрация Сливен се проведе работна среща между областния управител г-н Марин Кавръков, заместник областния управител г-н Пейчо Пейчев и представители на общини, директори на културни институти, директори на училища от Област Сливен, Регионалния инспекторат по образование, представители на туристически фирми и центрове от областта.

Срещата бе организирана по инициатива на областния управител г-н Марин Кавръков и е във връзка с изпълнението на Оперативна цел 4 „Разработване и изпълнение на планови документи и проекти за развитие на качествен и устойчив туризъм в Област Сливен” от Оперативния план за 2010 г.

Областният управител представи идеята за развитието на културно-историческият туризъм в областта. Съвместно с културните институции в града ще бъде разработена културно образователната програма “Роден край”. Програмата ще задоволи интелектуалните потребности и духовните интереси на децата от различните възрастови и социални групи. Стана ясно, че за реализацията на тази цел ще е необходимо да се стимулира обогатяването на учебните програми и провеждането на екскурзии, които да съдействат за съхраняване на националното самосъзнание, бит и култура.

Заместник областният управител г-н Пейчев сподели, че ако „Роден край” намери място в учебните програми, децата напускайки средното училище ще имат спомени свързани с културно историческото наследство на родния си край.

Идеята на г-н Марин Кавръков е не да се насърчават децата да ходят в чужбина. В условията на криза да се харчат пари на българските семейства за екскурзии в чужбина е неразумно и излишно разточителство. Само на територията на Сливенска област, децата могат да научат много повече за човешката цивилизация и родината България от всяко друго място у нас и в чужбина.

Всички присъстващи се обединиха около идеята на областния управител и се ангажираха за съдействие при реализирането на праграмата, така че да е максимално полезна и интересна за децата. Споделиха, че всяко училище има собствен опит в тази насока и учебните програми дават възможност да се изпълнят поставените цели.

На срещата бе подчертана необходимостта от специално обучени екскурзоводи за деца и атрактивно поднасяне на информацията.

Културните институции и туристически фирми ще представят на 9 април презентация на програмата „Роден край”.

На 12 април се очакват първите ученици от град Алба, Румъния, които ще изследват културните традиции на област Сливен. Те ще посетят Котел, Жеравна, Регионалния исторически музей и Художествена галерия „Димитър Добрович”.

Идеята на областния управител г-н Марин Кавръков е туристическия продукт да бъде представен на областните управители на съседните области, с цел и техните ученици да се запознаят с нашите забележителности.