Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Извънредно заседание на Областната епизоотична комисия

19 март 2010 16:51,
Излъчване: Област Сливен преди 14 години, брой четения: 1050

На 19.03.2010 г. от 13:00 ч. в Областна администрация се проведе извънредно заседание на Областната епизоотична комисия по повод констатирано огнище на високопатогенна инфлуенца по птиците в селище по делтата на р.Дунав, близо до границата на Румъния с Украйна и опасността заболяването да проникне на територията на Република България. В тази връзка Министърът на земеделието и храните г-н Мирослав Найденов е издал Заповед №РД-11-165 от 16.03.2010 г., в която са разпоредени действията, които трябва да бъдат извършени и организацията, която трябва да се създаде от директорите на съответните РВМС.

 

На територията на област Сливен се отглеждат около 1 млн. птици в големи ферми и в личния двор на стопаните. Край с.Панаретово, община Сливен е базирана ферма за отглеждане на 240 000 бр. кокошки носачки. Около с.Баня, Нова Загора има изградена ферма за бройлери за 120 000 птици. В гр.Нова Загора и с.Езерово, община Нова Загора има големи ферми за по 40 000 бр. бройлери. На много места се отглеждат водоплаващи птици „мюлар” за угояване.

 

Концентрацията на големи ята от птици и отглеждането на малки ята в личния двор на селскостопанските производители предполагат висока степен на опасност от разпространението на птичи грип. В състояние на национална икономическа криза ако се допусне разпространението на болестта в област Сливен, задължителното унищожаване на птиците ще нанесе огромни щети на селското стопанство.

 

Комисията обсъди конкретни мерки и действия, които незабавно трябва да предприемат кметовете на общини и населени места, РВМС, органите на ВМР, РИОКОЗ, собствениците и управители на птицевъдни обекти за неразпространение на заболяването на територията на нашата страна.

 

Решенията на комисията са оформени в Заповед на областния управител г-н Марин Кавръков, която бе сведена до знанието на всички отговорни длъжностни лица

Файлове

Заповед [480KB]

Portable Document Format File