» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Извънредно заседание на Областната епизоотична комисия

19 March 2010 16:51,
Emission of: District Sliven 14 years ago, number of readings: 1063

На 19.03.2010 г. от 13:00 ч. в Областна администрация се проведе извънредно заседание на Областната епизоотична комисия по повод констатирано огнище на високопатогенна инфлуенца по птиците в селище по делтата на р.Дунав, близо до границата на Румъния с Украйна и опасността заболяването да проникне на територията на Република България. В тази връзка Министърът на земеделието и храните г-н Мирослав Найденов е издал Заповед №РД-11-165 от 16.03.2010 г., в която са разпоредени действията, които трябва да бъдат извършени и организацията, която трябва да се създаде от директорите на съответните РВМС.

 

На територията на област Сливен се отглеждат около 1 млн. птици в големи ферми и в личния двор на стопаните. Край с.Панаретово, община Сливен е базирана ферма за отглеждане на 240 000 бр. кокошки носачки. Около с.Баня, Нова Загора има изградена ферма за бройлери за 120 000 птици. В гр.Нова Загора и с.Езерово, община Нова Загора има големи ферми за по 40 000 бр. бройлери. На много места се отглеждат водоплаващи птици „мюлар” за угояване.

 

Концентрацията на големи ята от птици и отглеждането на малки ята в личния двор на селскостопанските производители предполагат висока степен на опасност от разпространението на птичи грип. В състояние на национална икономическа криза ако се допусне разпространението на болестта в област Сливен, задължителното унищожаване на птиците ще нанесе огромни щети на селското стопанство.

 

Комисията обсъди конкретни мерки и действия, които незабавно трябва да предприемат кметовете на общини и населени места, РВМС, органите на ВМР, РИОКОЗ, собствениците и управители на птицевъдни обекти за неразпространение на заболяването на територията на нашата страна.

 

Решенията на комисията са оформени в Заповед на областния управител г-н Марин Кавръков, която бе сведена до знанието на всички отговорни длъжностни лица

Files

Заповед [480KB]

Portable Document Format File