» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Информационен ден за биволовъдите организира Областна администрация Сливен

19 March 2010 17:06,
Emission of: District Sliven 14 years ago, number of readings: 1410
снимка

На 19.03.2010 г. от 11.00 часа в конферентната зала на Областна администрация Сливен се проведе Информационен ден за мерките по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/. Обучението беше насочено към биволовъдите от цялата област.

 

Присъстваха областният управител г-н Марин Кавръков, заместник областният управител г-н Пейчо Пейчев, началник отдел „Регионално развитие” г-жа Петя Качарова и главен експерт г-жа Антония Сивева. Участие взеха и директорът на РВМС – Сливен д-р Пламен Пенчев и експерти от ОД „Земеделие” Сливен.

 

Информационният ден беше открит от областния управител г-н Марин Кавръков, който отбеляза, че това е поредната инициатива, с която Областна администрация съдейства за възстановяването на популацията и по-нататъшното развитието на подотрасъл биволовъдство.

 

Лекторът ст.н.с. д.с.н. проф. Цонка Пеева – директор на „Земеделски институт” Шумен и председател на Българската национална асоциация за развитие на биволовъдството /БНАРБ/, запозна присъстващите с дейността на асоциацията. Тя представи новостите в развитието на биволовъдството в България и света и по-конкретно в Индия, Пакистан и Филипините.

 

Г-жа Пеева направи презентация на мерките от Програмата за развитие на селските райони с акцент върху Мярка 214 "Агроекологични плащания".

 

След влизането в сила на Наредба №11 за условията и реда за прилагане на Мярка 214 от ПРСР, биволовъдите, отговарящи на определени условия, могат да получат безвъзмездна помощ в размер на 200 евро на глава животно.

 

На присъстващите бяха раздадени и материали за всички мерки по ПРСР и книги за развитието на биволовъдството: „Практически съвети за отглеждане на биволи” и „Съвременно биволовъдство”.

 

Информационният ден се организира по инициатива на областния управител г-н Марин Кавръков и е във връзка с изпълнението на Оперативна цел 3 „Стимулиране развитието на конкурентоспособно селско стопанство в Област Сливен” от Оперативния план за 2010 г. Това е и една от антикризисните мерки, които Областна администрация Сливен предприема в областта на селското стопанство.

Photos

снимкаснимка