» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Близки на деца и възрастни с увреждания потърсиха съдействие от кмета на Сливен Стефан Радев

07 March 2016 13:57,
Emission of: Municipality Sliven 8 years ago, number of readings: 667
...

Кметът на община Сливен Стефан Радев се срещна с близки на деца и възрастни с увреждания. Поводът за срещата беше предстоящото изпълнение на проект „Подкрепа и разширяване на дейността за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда на звено за социални услуги „домашен помощник“ към Домашен социален патронаж-Сливен“. Проектът се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за периода 2016-2020 година. Той предвижда всички лични асистенти да бъдат наети на 4-часов работен ден, като в рамките на тези 4 часа трябва да обслужват повече от двама потребители. По стария проект личните асистенти обслужваха по един потребител в рамките на 6-часов работен ден.

Участниците в срещата заявиха, че новите условия ще затруднят грижата за техните близки и не могат да обслужват повече от един потребител. Те призоваха кметът да извърши консултация с Министерството на труда и социалната политика и лично с министър Ивайло Калфин за преразглеждане на проекта и вариантите за дофинансиране от държавата. Кметът Стефан Радев обеща да постави проблема на национално ниво и да проведе разговор с министъра.

Според насоките за кандидатстване, всички потребители, ползвали досега услугата „личен асистент“, трябва задължително да бъдат включени в новия проект. Техният брой за община Сливен е 160, а личните асистенти са 65. Затова се налага те да обслужват повече от двама потребители, стана ясно още от срещата. Услугата ще се предоставя в рамките на 18 месеца.