Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Детският съвет в Сливен участва в кръгла маса „Деца и възрастни обсъждат заедно бъдещето в общността”

12 март 2016 12:14,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 631

Представители на Общинския и Областния детски съвети в Сливен взеха участие в национална кръгла маса на тема „Деца и възрастни обсъждат заедно бъдещето в общността”. Проявата се състоя на 10 и 11 март 2016 година в София. В нея се включиха представители на Сливен, Нова Загора, Котел, Твърдица, Монтана, Вършец, Благоевград и Гоце Делчев, заедно с осем общински съвети на децата, областния съвет на децата в Сливен, както и Съвет към Държавната агенция за закрила на детето.

 

Проявата се организира по проект "Засилване на ролята на детските съвети и превръщането им в активен фактор за вземане на решения по въпросите на децата на общинско и областно равнище", финансиран от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014г.". Проектът се изпълнява от фондация "Партньори - България" /ФПБ/ от май 2015 до март 2016 година в осемте български общини.

 

Съветът на децата в Сливен представи дейностите по проекта си "Дъга - различни, но заедно", на стойност от 586 лева, спечелен пред фондация "Партньори - България". Те говориха за резултатите от проведените срещи и инициативи, обсъдиха с участниците от другите градове ефективността от съвместната си работа с възрастните и поставиха цели за бъдещо развитие на детското участие на общинско ниво.

 

В работата на кръглата маса взеха участие още експертът в областта на образованието от община Сливен Донка Славова, общинският съветник Георги Николаев, ръководители на детските съвети от Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел, Румен Минковски – изпълнителен директор на ФПБ.

 

Участниците в националния форум се обединиха около мнението, че е препоръчително да се организира обществен дебат, чрез който да се предизвикат нормативни промени за регламентиране на мястото и функциите на детските съвети. Нужно е общините да осигурят финансов ресурс за работата им. Децата са равнопоставени граждани и притежатели на права, и тяхното мнение има изключително важна значение при вземане на решение за тяхното благосъстояние в местната общност и ФПБ работи за детското участие.

 

ФПБ е регистрирана през 1998 година. Мисията на неправителствената организация е да подпомага процеса на демократично развитие в България, като оказва съдействие за подобряване на политиката и практиката в областта на правосъдието, образованието, правата и закрилата на детето. Фондацията е част от международната организация

«Партньори за демократична промяна» /Partners Global/, която работи за развитие на гражданското общество.