» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Консулът на Русия във Варна и кметът на Сливен обсъдиха възможности за сътрудничество

14 March 2016 14:25,
Emission of: Municipality Sliven 8 years ago, number of readings: 642
...

Възможностите за сътрудничество и културен обмен обсъдиха на среща днес генералният консул на Русия във Варна Сергей Лукянчук и кметът на Сливен Стефан Радев. Двамата споделиха мнение, че между Русия и България има традиции, общи културни и икономически интереси, които трябва да продължат. „Двата народа са исторически свързани и съм уверен, че добрите отношения ще се развиват“, каза Сергей Луканчук. Преди срещата с кмета на Сливен той посети Природо-математическата гимназия „Добри Чинтулов“, където беше обсъдена възможността за създаване на руски център, оборудван с компютърна техника, за работа на ученици, изучаващи руски език, за организиране на курсове и квалификационна дейност на преподаватели по руски език.

Кметът на Сливен Стефан Радев заяви, че има много деца, които искат да изучават руски език. В седем от училищата в общината той е включен в учебната програма, а като втори чужд език се изучава в пет гимназии. В две училища е включен в предметите за свободно избираема или задължителна подготовка. От 2016 г. в две детски градини в Сливен са сформирани групи за изучаване на руски език. Предстои откриване на група и в трета детска градина.

На срещата присъстваха заместник-кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков, председателят на Постоянната комисия по образование в Общинския съвет Милена Чолакова и директорът на ПМГ „Добри Чинтулов“ – Марияна Милева.

Photos

......