» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Възможностите на социалното предприемачество в подкрепа на уязвими младежи бяха представени на кръгла маса

15 March 2016 15:10,
Emission of: District Sliven 8 years ago, number of readings: 631
Снимка 1

На 15.03.2016 г. в Областна администрация Сливен се проведе кръгла маса на тема „Социалното предприемачество в подкрепа на уязвими групи деца и подрастващи“, организирана от УНИЦЕФ.

Участие взеха представители на Министерство на труда и социалната политика, Министерство на образованието и науката, общините в област Сливен, НПО, Областния съвет на децата и професионални гимназии.

В словото си при откриването областният управител Татяна Петкова каза, че въпросите, касаещи подкрепата на децата и младите хора, са от особена важност, затова обща грижа е да се осигурят условия и възможности за техния по-добър живот и развитие. „Вярвам, че работейки като партньори ще постигаме добри резултати в тази насока и заявявам своята готовност за подкрепа“, каза още тя.

Целта на кръглата маса беше държавните институции и НПО-секторът, бизнесът и социалните партньори да обсъдят възможностите за развитие на модели на социално предприемачество в подкрепа на уязвимите младежи и подрастващи, които нито учат, нито работят.

В рамките й беше представен Анализ на средата за развитие на социалното предприемачество в подкрепа на млади хора от областите Шумен, Сливен и Монтана, който бе изготвен през 2015 г. по поръчка на УНИЦЕФ България. Целта му е да се потърсят адекватни решения за успешно и дългосрочно социално включване на младежи, които не ходят на училище, не са обучени и не работят (15-24 г.). В България всеки пети младеж се намира в подобна ситуация. Това е едно от най-високите нива в ЕС, а икономиката на България губи по около 2 млрд. лв. ежегодно от отпадането на млади хора от пазара на труда.

Област Сливен е избрана за реализирането на подобни инициативи, защото областта се характеризира с висок процент раждаемост и висок процент на отпаднали от училище деца. Типично за областта е етнически разнородното население и контрастите в социално-икономическия статус. Така например, 22,74% от безработните са младежи до 29 години, като 82% от тях са с основно и по-ниско образование. За 2012 г. има самоопределили се 92 социални предприятия в Сливен, като 54 от тях са юридически лица с нестопанска цел. Липсват обаче устойчиви партньорства с местни организации в областта на възлагане и предоставяне на социални услуги.

Участниците в кръглата маса дискутираха какви са необходимите предпоставки за развитие на социалното предприемачество и социалните предприятия, каква трябва да е ролята на партньорите в този процес, каква външна подкрепа е необходима за създаване и развитие на социалните предприятия.

Photos

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5