» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител присъства на официалния старт на ремонта на сливенската жп гара

15 March 2016 15:12,
Emission of: District Sliven 8 years ago, number of readings: 745
Снимка 1

На 15.03.2016 г. беше даден официален старт на строително-ремонтните дейности на приемната сграда на железопътната гара в Сливен. Официални гости бяха областният управител Татяна Петкова, кметът на община Сливен Стефан Радев, инж. Бисер Минчев – главен ревизор по безопасността в Национална компания „Железопътна инфраструктура“, Симеон Атанасов – представител на изпълнителя, заместник областния управител Камен Костов и заместник-кметът Стефан Кондузов.

В приветствието си Татяна Петкова каза, че това е крупна инвестиция за града, която ще допринесе за европейския му облик. „Има огромна необходимост гарата да бъде основно ремонтирана, както и да отговаря на европейските стандарти за достъпна среда за хора с увреждания“, каза още тя и пожела успешен старт на проекта.

Дейностите ще бъдат извършени от „Трейс София“ със средства от държавния бюджет за НКЖИ. Стойността на обекта възлиза на 2 7861 10 лв. с ДДС, като това е най-голямата инвестиция в сграден фонд на компанията през последните години. Предвиденият срок за изпълнение е 210 календарни дни.

Железопътната гара в Сливен е открита през 1907 г., а сегашната й сграда е построена през 1963 г. До момента не е извършван основен ремонт. Тя е без отопление от много години. Прозорците са счупени, от козирката пред пероните липсват цели парчета, а единствената тоалетна в мазето е неизползваема.

Настоящият проект предвижда поставяне на хидро- и топлоизолация на сградата, ремонт на помещенията, отоплителната, водопроводната и електрическата инсталацията. Ще бъдат направени обособени чакални, включително за майки с деца и хора с увреждания, търговски обекти. Заложено е около сградата да бъдат подменени настилките и да се възстановят градинките. Ще се направи ремонт на първи перон и козирката към него. Ще бъде изградена ограда между подлеза и сградата на гарата, за да се ограничи пресичането на жп линията. Според договора с изпълнителя, гаранцията за изпълнението на ремонтните дейности е 15 години.

За периода на ремонта гарата ще функционира нормално.

Photos

Снимка 2Снимка 3