» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Посланикът на Израел Ирит Лилиан откри изложба в Сливен

15 March 2016 22:38,
Emission of: Municipality Sliven 8 years ago, number of readings: 715
...

Посланикът на Израел Н. Пр. Ирит Лилиан откри изложба в Сливен под наслов „Ерусалим-София“. Тя е организирана от посолството на Държавата Израел у нас и е подредена в Художествената галерия "Димитър Добрович". Посветена е на 25 години от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Израел.

 

Н. Пр. Ирит Лилиан, която гостува за първи път в Сливен, приветства присъстващите и заяви, че 25 години дипломатически отношения са много малка част от нашата взаимна история. "Държавата Израел остава задължена на България и приятелството е изразено в тези 25 години отношения, които имат много дълбоки корени в историята. Еврейската общност в България датира от 2 век, но нашите дипломатически отношения са много млади, а в същото време са като плодовете на едно много старо дърво", каза при откриването посланикът на Израел.

 

Кметът Стефан Радев от своя страна изрази задоволство, че Сливен е домакин на изложбата, защото културата сближава. "Факт е, че културно събитие доведе посланика на Израел в Сливен. Това е моята първа среща с посланик в този мандат. Приемам посещението на Н. Пр. Ирит Лилиан като знаково събитие и се надявам връзката ни с Израел и еврейската общност да бъдe все по-силнa, да разчитаме един на друг за задълбочаване на отношенията", каза Стефан Радев.

 

Изложбата е с фотографии на младата израелска фотографка Надир Кадор и фотографът от България Антони Георгиев, които разказват уловената в обектива история на София и Ерусалим от две противоположни гледни точки – на посетителя и на постоянния обитател. Даниела Ненчева - директор на Художествена галерия "Димитър Добрович", съобщи, че това е третата съвместна изложба с израелското посолство и винаги експозициите се радват на огромен успех.

 

На откриването присъстваха още областният управител Татяна Петкова, зам.-кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков, председателят на Общински съвет Димитър Митев, представители на еврейската общност в Сливен и др.

 

Преди събитието израелският посланик се срещна с кмета Стефан Радев в общината. Двамата обсъдиха възможностите за взаимноизгодно сътрудничество в областта на културата и образованието. Кметът запозна Ирит Лилиан с приоритетите на общинското ръководство, с историята и културата на Сливен. Преди да отпътува от града тя посети и областна администрация. Нейно превъзходителство беше придружавана от Алон Коен – търговско аташе в израелското посолство.

 

Photos

...............