» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

20 ГОДИНИ НАЦИОНАЛНА УЧЕНИЧЕСКА ФИЛОСОФСКА КОНФЕРЕНЦИЯ „ЧОВЕК.СВЯТ”

23 March 2016 16:54,
Emission of: Humanitarian School 8 years ago, number of readings: 2835
Мария Радева- 11а и Красимира Георгиева-12а; ръководител М. Маркова

Вече 20 години всяка пролет СОУ „Константин Преславски” в град Бургас е „сборен пункт” на младите, мислещи хора на България. Тази юбилейна година, отново събра ученици от цялата страна за участие в Националната ученическа философска конференция „Човек.Свят”.

Фрагментите, по които трябваше да се пише бяха три:

“Живей така сякаш ще умреш утре, учи така сякаш ще живееш вечно.” (Махатма Ганди),

"Единственото абсолютно "или-или", което съществува е изборът между добро и зло." (Киркегор)

„Човекът е единственото живо същество, което усеща собственото си битие като проблем, който трябва да разреши и от който той не може да се избави.” (Ерих Фром)

 

С годините тази конференция се утвърди като удачна и желана от ученици и преподаватели форма на изява на техните интереси към актуални проблеми на съвремеността. Възможността те да бъдат осмислени са безспорно едно интелектуално съизмерване и духовно общуване, защото философската истина е „в постигането на комуникация (съ-общение) по пътя на свързването (на изграждане на мостове) за взаимно разбиране.”(К.Ясперс)

От двайсетте изминали години на конференцията, в живота на Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” се вписват единайсет участия. Първото отличено есе бе на Карлос Контрера (випуск 2006), по фрагмента на Мишел Фуко „Модерната епоха е драма на свободата”, публикувано в първия юбилеен сборник с избрани философски текстове. Това успешно начало бе продължено от Вяра Георгиева (випуск 2007), Захари Захариев (випуск 2008), чието есе е публикувано във втория юбилеен сборник с избрани есета, Спасимира Бурлакова (випуск 2010), Диана Василева (випуск 2012) и Кристина Гроздева (випуск 2013).

И тази юбилейна година не мина без участието на ученици от ХГ „Дамян Дамянов” . По фрагмента на Ерих Фром в най-оспорваната секция, тази на единадесетоклсниците, своя разработка представи Мария Радева от 11а клас .

Философската конференция дава възможност на всеки участник да представи становището си по предварително избран проблем, както и да го защити по възможно най-убедителния начин. Така дискусиите постепенно прерастват в разгорещен спор, в който на едно се сражават публика, жури и участници. А междувременно всеки един от присъстващите се убеждава в красотата на философския диспут.

За всичко това можем да сме благодарни на организаторите за възможността да сме част от тези пролетни философски празници на младите и мислещи хора!

Photos

конференция, 2016 годинаконференция, 2016 годинаконференция, 2016 годинаконференция, 2016 годинаМария Радева- 11а и Красимира Георгиева-12а; ръководител М. Марковаконференция, 2015 годинаконференция, 2014конференция, 2013 годинаконференция, 2013 годинаконференция, 2013 годинаконференция, 2012 годинаконференция, 2012 годинаконференция, 2010 годинаконференция, 2010 годинаконференция, 2006 годинаконференция, 2006 година