» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Басейновата дирекция „Черноморски район“ проведе консултации със заинтересовани страни

29 March 2016 16:48,
Emission of: District Sliven 8 years ago, number of readings: 618
Снимка 1

На 29.03.2016 г. в Бургас се проведе среща-консултация със заинтересованите страни за обсъждане на проектите на актуализирания План за управление на речните басейни в Черноморски район за басейново управление на водите 2016-2021 г., План за управление на риска от наводнения 2016-2021 г. и Програма от мерки за поддържане или постигане на добро състояние на морската околна среда. Участие взеха Камен Костов – заместник областен управител на област Сливен и Мартина Златева – главен експерт. Проектите бяха представени пред областните и общински администрации, ВиК-дружества, ОД „Земеделие”, дирекциите „Пожарна безопасност и защита на населението“, водоползватели, граждански сдружения и НПО.

Целта на срещата бе да се постигне по-добра информираност и да бъде предоставена възможност чрез дискусия да се формулират идеи за решаване на регионални проблеми, да се обсъдят възможностите за преодоляването им и да се получат конкретни предложения.

Планът за управление на речните басейни в Черноморски район за басейново управление на водите обобщава, надгражда и доразвива резултатите от дейностите в първия планов период 2010-2015 г. за постигане на добро екологично състояние на водните тела. Основната му цел е да осигури рамка за съхранение и подобряване на водните тела. Ключов компонент е неговата Програма от мерки, основана на прегледа на изпълнението на предходната, на анализ на състоянието на водните тела, на значимия натиск и неговото въздействие върху водните ресурси. Програмата предлага възможно най-добрия набор от мерки за всяко водно тяло, с цел постигане или поддържане на доброто му състояние.

Планът за управление на риска от наводнения съдържа основните изводи и заключения от Предварителната оценка на риска от наводнения, определените райони със значителен потенциален риск от наводнения, картите на заплахата и на риска от наводнения на тези райони, както и Програма от мерки за всеки район. Има една основна цел - да осигури необходимата превенция на риска от наводнения, като бъде гарантиран животът и здравето на население, да бъде защитена в максимална степен стопанската дейност, да се опази околната среда и културното наследство.

Програмата от мерки за поддържане или постигане на добро състояние на морската околна среда е третата част от Морската стратегия на Република България. В нея са планирани мерки за намаляване на антропогенният натиск върху морската среда за постигането и поддържането на доброто и състояние.

Управлението на басейново ниво се извършва чрез тези три стратегически документа. Средствата, които се заделят и които се дават по оперативните програми по различните приоритетни оси, ще бъдат единствено в изпълнение на тези мерки от трите документа. Ако ползвател иска да кандидатства за отпускането на европейски средства, задължително мярката трябва да е заложена в един от плановете и тя да допринесе за постигане на общата цел, която е поддържане и постигане на добро състояние на водите.