» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Кметът Стефан Радев удостои театър „Класика” с плакет на община Сливен

30 March 2016 09:43,
Emission of: Municipality Sliven 8 years ago, number of readings: 579
...

Със заповед на кмета Стефан Радев с плакет на община Сливен беше удостоен театър „Класика” при ГПЗЕ „Захарий Стоянов”, по повод 25 години от създаването на ученическия театър към езиковата гимназия в града.

 

Отличието връчи заместник - кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова, снощи на сцената на зала „Зора”, преди премиерното представление "Има един народ" – драма в пет действия от Соня Келеведжиева, учител по български език и литература в гимназията, създател, ръководител и вдъхновител на театър „Класика".

 

Соня Келеведжиева получи поздравителен адрес от кмета на Сливен. „Със своя всеотдаен труд Вие създадохте училищния театър и го превръщате в едно духовно пространство, където се съхраняват най-старите и дълготрайни човешки ценности. Приемете моите и на общинската администрация поздравления за цялостната Ви професионална, обществена и житейска отдаденост, за което бяхте удостоена с почетния знак за граждански принос на Общинския съвет в Сливен”, казва в поздравителния адрес кметът Стефан Радев. „Пожелавам на Вас и Вашите ученици здраве и професионални успехи, да продължавате да работите за запазването на българската култура и идентичност и най-вече за качеството на образованието в нашия град.”

 

Председателят на Общинския съвет в Сливен Димитър Митев връчи отличието «За граждански принос», с което общинската съветничка Соня Келеведжиева беше удостоена през февруари тази година по повод годишнината на театър «Класика».

 

„Приемам с благодарност тази награда за всички онези близо 250 млади хора – ученици, актьори, театрали, които през тези 25 години бяха заедно с мен, с които заедно създадохме територия на духа”, каза Келеведжиева.

 

Спектакълът на сегашните ученици от езиковата гимназия "Има един народ", е посветена на 140-тата годишнина от Априлското въстание, отворило „люта рана” в сърцата на поробителя, начертало пътя на свободата българска. Постановката на Соня Келеведжиева е „пътуване” по кървавите пътеки на свободата от "Има един народ, който не чува, не вижда…" до "Има един народ, който помни…"