Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ОБЩЕСТВЕНО ПРИЗНАНИЕ ЗА СОНЯ КЕЛЕВЕДЖИЕВА И НЕЙНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ ТЕАТЪР „КЛАСИКА”

30 март 2016 12:02, Общински съвет - Сливен
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди 8 години, брой четения: 727
класика

На тържествена церемония в зала „Зора” на 29 март 2016 година председателят на Общинския съвет в Сливен Димитър Митев връчи наградата „За граждански принос” на общинската съветничка Соня Келеведжиева.

Келеведжиева беше удостоена с това отличие от Общинския съвет на сесия през февруари тази година, по повод на 25 годишнината на създадения от нея ученически театър „Класика” при ГПЗЕ „Захарий Стоянов”. По същия повод със заповед на кмета Стефан Радев, театър „Класика” беше удостоен с плакет на община Сливен.

„Благодаря за това, че научи нашите деца на любов към словото, към училището, любов към България” каза при връчването на отличието Димитър Митев.

„За мен е истинска чест да държа в ръцете си това високо отличие – наградата на Общински съвет Сливен „За граждански принос”, заяви в благодарственото си слово пред присъстващите Соня Келеведжиева. Приемам с благодарност тази награда, не само за себе си. Приема, че е за всички онези близо 250 млади хора-ученици, актьори, театрали, които през тези 25 години бяха заедно с мен, с които създадохме територия на духа. В Българската образователна система няма предмет „патриотизъм”. Мисля, че театър „Класика” запълва тази празнина. За мен това отличие е висока чест, но и огромно задължение”.

Церемонията водеха бивши ученици от гимназията – актьори в театър „Класика” от 1999 и 2014 година, в присъствието на почитатели на театралното изкуство, на ученическия талант. За да засвидетелстват своето уважение в залата бяха общински съветници, заместник-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова, началникът на РИО-Сливен Бисерка Василева, колеги и приятели на Соня Келеведжиева.

Събитието беше ознаменувано с премиерния спектакъл на сегашните ученици от гимназията „Има един народ” – драма в пет действия от Соня Келеведжиева. Спектакълът е посветен на 140-та годишнина от Априлското въстание, отворило „люта рана” в сърцата на поробителя, начертало пътя на свободата българска. Постановката на Соня Келеведжиева е „пътуване” по кървавите пътеки на свободата от „Има един народ, който не чува, не вижда…” до „Има един народ, който помни…”

Театралната формация при ГПЗЕ „Захарий Стоянов” е създадена през 1991/1992 година като експериментален театър, приел името „Класика” през 1996 година, което определя и репертоарната му насоченост.

За 25 години през формацията са преминали над 200 ученици-актьори, реализирали се във всички сфери на обществено-политическия живот – юристи, лекари, учители, инженери, физици, политици.

Кратък летопис на ТФ „КЛАСИКА” при ГПЗЕ „Захарий Стоянов”-Сливен ще прочетете в прикачения файл:

 

Снимки

класика 1

Файлове

класика [23.6KB]

Microsoft Word Open XML Document