Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ИВАН ТЕНЕВ ОТ 10А КЛАС НА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ УЧАСТВА В XXVIII НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ПО ФИЛОСОФИЯ

31 март 2016 10:31,
Излъчване: ПХГ "Дамян Дамянов" преди 8 години, брой четения: 2786
М. Маркова и Иван Тенев

От 25 до 27 март 2016г. град Перник посрещна 52 ученици и техните учители за националния етап на олимпиадата по философия.

Ученикът Иван Тенев от 10а клас на ХГ „Дамян Дамянов” получи 82 точки от областния етап с есе върху фрагмента на Имануел Кант „Обстоятелството, че човекът може да има представа за Аз, го издига безкрайно над всички други същества, които живеят на земята“, с което се класира за националния кръг.

Откриването се състоя на 25 март в Дом на културата, гр.Перник. Тържеството уважиха зам.министърът на образованието Диян Стаматов, кмета на община Перник г-жа Церовска, проф.дфн Райчо Пожарлиев – председател на националната комисия както и преподаватели от СУ „Климент Охридски” и ПУ ”Паисий Хилендарски” членове на националната комисия.

На 26 март /събота/ в ПМГ „Христо Смирненски”- Перник участниците в олимпиадата трябваше в рамките на четири часа да решат тест от 10 въпроса, проверяващ знанията им за основните философски направления и текстове на философи, както и да напишат есе. От предложените четири фрагмента Иван Тенев писа по фрагмента на Хосе Ортега и Гасет “Към всичко можем да имаме утилитарно отношение, само към едно нещо, към едно единствено нещо не можем – към аза”. За разработката си той получи 97 точки от максимум 120 – най-много от участниците десетокласници.

В концепцията на олимпиадата е заложено насърчението за философстване. Това потвърждават и критериите за оценяване: умение за философско осмисляне на темата – до 40 т., оригиналност – до 30 т. и убедителност – до 30 т. По този начин могат да се уловят универсалните характеристики на философското разсъждение. Ако не се покрие първия критерий, то ще трябва да се оценява една чисто литературна работа. Без втория – едно отлично възпроизводство на философски тези от учебник или друга философска книга, а без третия – оригинална и интересна фикция.

При откриването на олимпиадата проф. дфн Райчо Пожарлиев сподели, че „Философията не е просто знание, тя е свобода. Философията учи на мислене, учи ни как да живеем и дори как да умрем. Ние сме една голяма общност, една институция, която внася ред в безредието на глобалния свят.”

Пожелаваме на Иван Тенев тази първа среща с чудесата на философията да не е последна!

Снимки

Иван ТеневИван ТеневИван Теневоткриване на олимпиадата по философия