» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Животновъди ще се включат в работата на МЗХ

25 March 2010 13:55,
Emission of: District Sliven 14 years ago, number of readings: 1138
снимка

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов поиска от животновъдните асоциации да излъчат двама представители, които да започнат да работят в министерството. Единият ще бъде при мен, другият при Калина Илиева в ДФ „Земеделие”, каза министърът по време на проведеното извънредно заседание на Кризисния щаб по проблемите на млечното говедовъдство в България. „Не искам диалогът между нас да е нарушен и да кореспондираме чрез медиите”, обяви министър Найденов. Той допълни, че за да се изчистят конфликтите и да има максимална прозрачност в действията на администрацията двама от вас, ще работят плътно до нас и ще ни помагат.

Животновъдите представиха на министър Найденов своите искания, които са свързани с изплащане на всички предвидени средства за сектор животновъдство и отпадане на данъците на земеделските производители. Вчера в Държавен вестник е публикувана Наредбата за условията и реда за прилагане на специфичната мярка за подпомагане на пазара в сектора на млечните продукти, по която ще бъдат изплатени 3,6 млн. лв., гласувани от ЕК в края на месец декември. В четвъртък ще има заседание на УС на ДФ „Земеделие”. Можете още от утре да започнете да подавате заявления в областните служби, заяви министър Найденов. Средствата ще бъдат изплатени на производителите на краве мляко веднага след изтичане на срока за подаване на заявленията, допълни още той.

По отношение на сроковете министър Найденов изтъкна, че от края на декември 2009, когато е взето решението от ЕК за тази помощ, е работено интензивно, в максимално кратък срок наредбата е била готова и няма закъснение. До 30 март 2010 г. ще бъдат изплатени средствата на всички редовни бенефициенти по Схемата за единно плащани на площ /СЕПП/ и по мярка „Агроекология” по Програмата за развитие на селските райони.

През 2010 г. са предвидени близо 143 млн. лв., напомни зам.-министър д-р Цветан Димитров, което за сравнение е с около 66 % повече от тези през миналата година. По схемата за национални доплащания към директните плащания са предложени пред Европейската комисия 84.887 млн. лв. Останалата част от средствата ще бъде осигурена по предвидените схеми за подпомагане на животновъдния сектор (в т.ч. държавни помощи, помощ „de minimis”, схемите за подпомагане на фермерите в необлагодетелстваните и нитратно уязвимите зони на страната)

По отношение на помощта „де минимис” са предвидени 20 млн. лв. за млечния сектор през 2010 г. Необходимата информация е изпратена в ЕК и се очаква нотификация от компетентните органи. На предстоящото заседание на съвета на министрите, което ще се проведе следващия понеделник, ще говоря с комисаря по земеделие за по-бързо решаване на въпроса, обеща министър Найденов.

Служителите на МЗХ, съвместно с браншовите органицазии ще изготвят стратегия за развитие на сектора в срок до 30 април 2010 г., стана ясно още по време на срещата. На заседанието на кризисния щаб присъства и изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Калина Илиева, изп. директор на Националната ветеринарно-медицинска служба д-р Йордан Войнов, изп. директор на Изпълнителна агенция селекция и репродукция в животновъдството доц. Васил Николов и директорът на дирекция „Земеделие, гори и поземлени отношения” Николай Маринов.