Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Първоаприлски хепънинг в квартал „Надежда”

01 април 2016 15:54,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 651
...

На площада в кв. „Надежда” днес сдружение „Ромска академия за култура и образование” организира Първоаприлски хепънинг за повишаване обществената информираност за ползите от образованието сред ромската общност.

Проявата е част от «Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи в гр. Сливен”, който се реализира от община Сливен, в партньорство с Ромска академия за култура и образование, Здравето на ромите и Лекари на света, с финансовата подкрепа на Швейцария в рамките на швейцарския принос за разширения Европейски съюз.

Концертна програма от ромски и български народни танци изнесоха танцов състав „РАКО” с хореограф Атанас Атанасов и танцов състав „Веселие” при Първо училище „Хаджи Мина Пашов”. В хепънинга участваха симфоничен оркестър „Млади виртуози” с ръководител Радка Кусева и оркестър „Карандила джуниър” с ръководител Ангел Тичалиев.

Заместник-кметът Стоян Марков поздрави организаторите и присъстващите от името на кмета на Сливен Стефан Радев и председателя на Общинския съвет Димитър Митев. Марков - ресорен заместник-кмет по европейските програми, припомни накратко параметрите на проекта, реализиран от община Сливен и партньорите. „Пожелавам Ви да научите новости за достъпа до образование и да се възползвате от това, а днес на това прекрасно „джамбуре” да се веселите от сърце”, каза Марков

Специални гости на празника бяха областният управител на област Сливен Татяна Петкова и нейните заместници, началникът на РИО д-р Бисерка Михалева, Стела Костова – председател на Ромска академия за култура и образование, Дилян Стойков – ръководител на проекта, административният ръководител на квартала Диана Делчева, ръководители на НПО, много деца и техните родители.

По проекта се очаква да бъде построено Обединено детско заведение – 2 яслени групи и 4 целодневни групи, в което ще бъдат обхванати 152 деца на възраст от 1 до 6 години. В момента екипът на РАКО идентифицира и картотекира родители и деца на възраст от 1 до 6 години, подлежащи за записване в детска ясла или детска градина, помага при изготвяне на документи за постъпване в детска градина и детска ясла.

Към детската градина ще бъде обособен здравно-образователен център, в който ще се провеждат дейности насочени към доболнично здравеопазване и улесняване достъпа до първично здравно обслужване, дейности за повишаване родителските умения, консултиране и подкрепа. Ще се сформира музеен етно-кът, в който визуално ще се оформят и представят артефакти, документи, произведения на изкуството на творци и майстори от ромски произход. Към реализацията на всички дейности активно се включват млади доброволци от квартал „Надежда”.

 

Снимки

..............................