Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Обсъдиха проблемите на ромското население в Сливен

06 април 2016 17:19,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 651
...

Проблемите на ромското население в Сливен бяха обсъдени по време на среща на заместник-кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков с Местна активна група /МАГ/, представляваща ромския етнос в града. Групата е сформирана като част от реализацията на програмите „РОМАКТ“ и „РОМЕД“ на Европейската комисия и Съвета на Европа. Програмите, които са пилотни за България, се реализират от 2013 г. с първоначално участие на шест общини, сред които и Сливен.

Днешната среща се проведе по инициатива на МАГ и е част от процеса на комуникация между местната власт и ромската общност. Акцентите бяха поставени върху лошата инфраструктура, незаконното строителство в ромските квартали, необходимостта от изграждане и ремонти по водопреносната мрежа и възможностите за финансиране по европейските програми.

Дилян Стойков – главен експерт по социални дейности в Дирекция „Социални дейности, здравеопазване и спорт“ в община Сливен, информира, че общината е използвала възможностите за кандидатстване по програми с етническа насоченост и по голяма част от тях се работи в момента. Един от примерите е Швейцарската програма, която предвижда изграждане на обединено детско заведение в кв. „Надежда“. Работи се и в посока семейно планиране, подкрепа на деца от ромски произход и техните семейства. Усилията на общината са насочени към обхващане на жителите и от малките населени места, където достъпът до услуги е ограничен.