» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Обсъдиха проблемите на ромското население в Сливен

06 April 2016 17:19,
Emission of: Municipality Sliven 8 years ago, number of readings: 658
...

Проблемите на ромското население в Сливен бяха обсъдени по време на среща на заместник-кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков с Местна активна група /МАГ/, представляваща ромския етнос в града. Групата е сформирана като част от реализацията на програмите „РОМАКТ“ и „РОМЕД“ на Европейската комисия и Съвета на Европа. Програмите, които са пилотни за България, се реализират от 2013 г. с първоначално участие на шест общини, сред които и Сливен.

Днешната среща се проведе по инициатива на МАГ и е част от процеса на комуникация между местната власт и ромската общност. Акцентите бяха поставени върху лошата инфраструктура, незаконното строителство в ромските квартали, необходимостта от изграждане и ремонти по водопреносната мрежа и възможностите за финансиране по европейските програми.

Дилян Стойков – главен експерт по социални дейности в Дирекция „Социални дейности, здравеопазване и спорт“ в община Сливен, информира, че общината е използвала възможностите за кандидатстване по програми с етническа насоченост и по голяма част от тях се работи в момента. Един от примерите е Швейцарската програма, която предвижда изграждане на обединено детско заведение в кв. „Надежда“. Работи се и в посока семейно планиране, подкрепа на деца от ромски произход и техните семейства. Усилията на общината са насочени към обхващане на жителите и от малките населени места, където достъпът до услуги е ограничен.