Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител участва в Годишната конференция на Общинската мрежа за енергийна ефективност „ЕкоЕнергия“

11 април 2016 11:32,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 625
Снимка 1

Областният управител Татяна Петкова взе участие в Годишната конференция на Общинската мрежа за енергийна ефективност „ЕкоЕнергия“, която се проведе миналата седмица в София. Във форума взеха участие посланикът на Франция в България Н.Пр. Ксавие Лапер Дьо Кабан, заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и кметът на Габрово и председател на УС на Общинска мрежа за енергийна ефективност Таня Христова.

Основен акцент беше програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков представи развитието на програмата до момента, съществуващите ограничения и бъдещето ѝ в следващите години.

Стана ясно, че няма област без сключени договори за целево финансиране на проекти за саниране на жилищни сгради по националната програма. Той съобщи, че регистрираните сдружения на собственици по смисъла на Закона за управление на етажната собственост, за цели сгради и блок секции, вече са над 3000. Започнали са дейности по над 1100 сгради, като към момента най-голям брой са в общините Бургас, Благоевград, Стара Загора и Пловдив. Вече са открити и първите 9 сгради, санирани по програмата, които се намират в общините Благоевград, Севлиево, Хасково и Тервел.

Заместник-министърът каза, че в момента финансовият ресурс от 1 млрд. лева е на ръба на изчерпване. Както е било предвидено, той ще е достатъчен за изпълнение на необходимите дейности за около 2000 сгради. Договорите, сключени през 2016 г. ще започнат едва през 2017 г., след като бъдат изпълнени дейностите по всички сгради със сключени договори през 2015 г. След това финансирането на сградите ще се приоритизира, като предимство ще се дава на големите и енергонеефективни сгради, строени по индустриален способ.

Нанков допълни, че тенденцията е плавно да се преминава от 100% финансиране към частично самоучастие от страна на собствениците. През 2017 г. или най-късно 2018 г. подкрепата за въвеждане на мерки за енергийна ефективност ще бъде със съфинаниране от страна на собствениците.

В рамките на форума беше показан и френският опит при обновяване на жилищни сгради.

* * *

В област Сливен общият брой на сградите, които отговарят на критериите на националната програма за енергийна ефективност, е 297 през 2015 г.. Те са в градовете Сливен, Нова Загора и Твърдица. С промяната на критериите и разширяване обхвата на програмата за 2016 г. вече може да се включи и община Котел.

Към края на 2015 г. са регистрирани 80 сдружения на собствениците и са подадени 66 заявления за интерес. Подписаните договори между общини и сдружения на собствениците са 63, а договорите за целево финансиране от Българската банка за развитие са 62. С това областта се нарежда на осмо място в страната.

През тази година има регистрирани нови 21 сдружения на собствениците, като подписаните нови договори между общини и сдружения на собствениците са 17. Най-активна от началото на 2016 г. е община Твърдица с 14 договора, община Сливен има 2 договор, община Нова Загора 1, а община Котел засега няма сключени договори.

Областна администрация следи непрекъснато процеса на изпълнение на програмата и извършва проверки, тъй като областният управител подписва договорите за целево финансиране и анексите към тях от името на държавата.