» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител присъства на заключителния етап на тактическото учение „Ответен удар 16“

19 April 2016 17:16,
Emission of: District Sliven 8 years ago, number of readings: 640
Снимка 1

На 19.04.2016 г. областният управител Татяна Петкова присъства на заключителния етап на тактическото учение „Ответен удар 16“ с участието на военнослужещи от българските и американските Сухопътни войски. ВИП денят на полигон „Ново село“ се проведе в присъствието на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев. Той беше посрещнат с военна церемония на учебен полигон „Ново село“.

Учението за сертифициране на Механизирана пехотна батальонна група, с командир подполковник Тихомир Димчев, се провежда от 11 до 21 април. Механизираната пехотна батальонна група от състава на Сухопътни войски на Република България е сформирана и подготвена от 2-ра механизирана бригада, усилена с формирования за специални сили, танкови формирования, защита на силите, противовъздушни, психологически операции, разузнаване, гражданско-военно сътрудничество, логистично осигуряване, военна полиция, ВВС и ВМА. Офицерът, провеждащ учението, е бригаден генерал Костадин Кузмов – командир на 2-ра МБР. Той направи брифинг за целите и задачите на учението.

В тактическото учение „Ответен удар 16“, чиято тема бе „Действие на Моторизираната пехотна батальонна група като противодесантен резерв”, взеха участие 705 военнослужещи от Сухопътните войски на Българската армия, както и 35 военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ в Европа. Участват 52 единици бронетанкова техника и 129 единици автомобилна техника.

Днес бяха демонстрирани способности за нанасяне на авиационни удари по противников рейдови отряд, стоварване на тактически въздушен десант, извършване на маньовър и заемане на временни огневи позиции от самоходна артилерийска и минохвъргачна батарея, евакуация на ранени военнослужещи. По време на учението беше използвана бойна, транспортна, инженерна и специализирана техника, вертолети, самолети.

Върховният главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев даде висока оценка на изпълнението на задачите на учението, чиято цел беше цялостна оценка на готовността на щаба и формированията на Механизираната пехотна батальонна група за развръщане и участие в съвместни операции с партньорите ни от НАТО. „Видяхме едни мотивирани български воини, които се интегрират успешно със своите партньори и които показаха много добри умения“, заяви президентът.

В края на ВИП-деня президентът се срещна с личния състав, участвал във военната демонстрация. Командирът на сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев подари на държавния глава кортик.

Photos

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6Снимка 7Снимка 8Снимка 9Снимка 10