» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Заседание на координационната група към проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства”

20 April 2016 15:06,
Emission of: District Sliven 8 years ago, number of readings: 723
Снимка 1

На 20.04.2016 г., под председателството на заместник областния управител Веска Вълчева, се проведе заседание на Областната координационна група за подпомагане изпълнението на проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства”.

Освен членовете на групата, участие взеха представители на социалните дирекции в областта и на доставчиците, на които е делегирано изпълнението на услугите по проекта на територията на област Сливен.

Заместник областният управител приветства присъстващите и припомни, че на 04.09.2013 г. между УНИЦЕФ, областния управител на област Сливен и кметовете на четирите общини от областта е подписан Меморандум за сътрудничество за изпълнението на проекта. В изпълнение на проекта в област Сливен са създадени услуги по превенция, ресоциализация и реинтеграция и специализирани услуги за деца в риск, деца в конфликт със закона и техните семейства.

Майя Грозданова - консултант „Закрила на детето”, УНИЦЕФ България, обобщи накратко извършеното до момента в рамките на проекта. Тя съобщи още, че на 11 май от 10.00 ч. в Котел и от 14.00 ч. в Нова Загора ще бъдат официално открити съответно Център за работа с деца на улицата и Център за обществена подкрепа.

Надя Стойкова от Институт по социални дейности и практики, разказа за дейността на Комплекс за услуги за деца в конфликт със закона. Презентира филм с добри практики за функциите на Синята стая, създадена за щадящо изслушване на деца, жертви или свидетели на насилие.

Марияна Бакалска – управител на Център за психологическа подкрепа на деца и семейства – гр. Сливен, представи работата на центъра от създаването му до момента. Общият брой потребители през миналата година е 34, а от началото на тази са 31. Подкрепени са 18 семейства. Представени бяха два конкретни случая на деца с психично страдание, по които специалистите са работили.

Д-р Събина Събева - изпълнителен директор на Международна социална служба – България, представи какво ще извършва Центърът за работа с деца на улицата в гр. Котел. Към момента е назначен мултиетнически екип, който е преминал обучение.

Представените теми породиха задълбочена дискусия. Веска Вълчева апелира за по-голяма активност на организациите, работещи с деца, като ги насочват към разкритите услуги с оглед специализираната подкрепа, която могат да получат от експертите в центровете.

Photos

Снимка 2Снимка 3Снимка 4